Urfolk finns verden over, men nord for polarsirkelen lever samene i tett samspill med naturen

Samiske barn med lasso og skinnluer.

Barn ved reingjerdet med samiske klær som skaller, luhkka, ullskjerf og skinnlue med en gul lasso.

Det er ikke vanskelig å si at det finnes urfolk verden over. Dette har virkelig blitt åpnet mange øynes om at vi også har samene som er urfolk i Norge. Som medfører at vi kanskje har noe å lære av når det gjelder å ta vare på jordas helse. Dermed har vi grunnlagt Rein Styrke på at man skal nyttiggjøre seg av det naturen gir. Som igjen betyr i vårt tilfelle at vi ikke kaster og sløse bort det som vi slakter. Det gjelder alt fra spiselige deler til skinn og bein til ulike håndtverksprodukter som duodji, som betyr samisk bruks- og kunsthåndtverk. Å bo i arktiske områder er umulig uten å ha klær til det, skinnlue og skaller er selvsagte klær, sammen med ullskjerf og enn luhkka oppå uteklær.

Høste av naturens ressurser sammen med gjester over hele verden.

Ellen sitt bidrag til å ha en bærekraftig privat mathusholdning er å høste av plukke bær. Noen ganger er det nok å bare gå utenfor huset ved gårdsbruket, der hun bruker å plukke og høste det som finnes i nærområdet.  Andre ganger er det en lengre tur. Er du nysgjerrig, så kan du få et utdrag ved å se på denne filmen for å se litt av det hun gjør ute sammen med gjestene som ønsker å få oppleve og lære. Visste du at Ellen og familien har tatt imot unge mennesker fra hele verden i mange år? Det betyr at de ønsker at de bor en periode og hjelper til med reindrift, leker med ungene og lære veldig mye på kort tid. – Jeg har selv reist mye i verden og bodd 8 måneder hos en Maori familie på New Zealand da jeg var 26 år. Som har gjort at jeg alltid har ønsket å få gjester til meg og min familie fordi det betyr så mye for unge mennesker, forteller Ellen. Dette er grunnen til at hun er engasjert i besøk fra verden inn i sin egen stue. Vil du også vite mer, og kanskje invitere andre hjem til ditt hjem så kan du lese om workaway her.

Kvann, ryllik, syregress og chaga er både godt og fungerer som naturens medisin

Naturens medisin og planter som vi finner i nordområdene, og særlig nord for polarsirkelen er særlig næringstette. Det har med den intense vekstsesongen, som er kort og solrik. Plantene får mye mer næring, bæra er søtere og antioksidantkapasiteten er høyere i polare planter. Her er oppskrifter fra bladet Ren Mat med kvann.

-Jeg har plukket med meg kvannestilker med frø tidligere på året, tørker dette i vaser og kan også bruke de som “fremvisnings-planter”. -Når det kommer gjester og interesserte for å høre om våre samiske medisinplanter, forteller Ellen om kvann som heter Angelika Arcangelika på latin. En annen plante som hun kaller for “petergrass” er rett oversatt fra samisk “biehttar-rássi”, Ryllik på norsk og Yarrow på engelsk. Er en beroligende plante, men også god når man steker fisk. Den tredje planten var syregress, som er samisk godteri for barn. Det er typisk denne planten som barna går rundt å knasker på i sesongen, men er også kjempegod som en tykk grøt med yoghurt i.

D-vitamin er vitalt å bli opptatt, og den kan forbedres med samiske planter som chaga

D-vitamin er vitalt å bli opptatt av kroppen. Å få vitamin D er super vanskelig i arktiske områder. Men visste du at det kan forbedres med planter som chaga?

-Bjørkete er en gammel samisk drikk som idag er superpopulært og er kjent som Chaga, forteller Ellen om kreftkjuken som også vokser overalt i bjørkeskogen. Den er viktig fordi den hjelper oss med å oppta vitamin D som vi som kjent ikke har så mye tilgang til via solstrålene, da vil Chaga være med på å nyttiggjøre seg av det. Om du vil vite mer så er Rolv.no siden en god plass å starte, les om chaga her.

Samisk reindrift med et holistisk syn på livsstil

I Samisk reindrift handler det ikke bare om å selge kjøttet, men om et holistisk syn på hele livsstilen. Dette betyr at når man lever i og med naturen, er det viktig å tenke helhetlig på livet sitt og ære maten man spiser.

Dermed har vi gjennom reinleverkapsler ønsket å formidle denne verdifulle tankegangen til deg. Dermed  kjenner vi et ansvar for å ta vare på naturen og leve i harmoni med den. Derfor bruker vi kun det som er nødvendig for å produsere våre produkter, og vi unngår overforbruk.

Vi vil påstå at vår samiske reindrift har som mål å ta vare på jorden og sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner. Om du virkelig er interessert i å vite mer så kan du lese vår artikkel om bærekraftig reindrift her. Dette er en av grunnene til at vi er engasjert i å redusere sløsing og overforbruk. Samtidig sørger vi for at reinleverkapslene våre er av høy kvalitet og gir deg den næringen du trenger.

Matvalgene dine har alt å si for en bærekraftig livsstil

Vi ønsker å inspirere deg til å tenke mer helhetlig omkring matforbruket ditt. Husk at mat er mer enn bare drivstoff for kroppen vår – den representerer også en viktig del av vår kultur og identitet. Ved å verdsette maten og ære den, kan vi bidra til å skape en mer bærekraftig og respektfull måte å leve på.

Idag er det mer enn noen gang viktig å bidra til å kjøpe etisk mat, som er tuftet på klodens beste. Det har gang på gang vist seg at det som er bra for jorda er bra for helsa di også.

Her kan du bestille reinleverkapsler hjem til din egen stue.