Derfor bør du spise næringsrik lever og annen innmat. Spise lever? Tuller du, tenker du kanskje?

For mange er det å spise lever rett og slett en motbydelig tanke. Hvem ønsker vel å spise organet som har den viktigste funksjonen, nemlig å håndtere og filtrere giftstoffer? Nei takk! Vel, la oss guide deg gjennom noen fakta om leveren slik at du kanskje kan vurdere dette organet som en viktig del av kostholdet ditt likevel.

Historisk sett har lever en lang tradisjon for respekt og ære. Den er blitt ansett som supermat for å hjelpe og lege den sårede krigeren, og den er anerkjent som en delikatesse over hele verden. Fra riktig gammelt av ble lever antatt å ha nesten magiske helbredende krefter. Arktiske urfolk spiste også lever og annen innmat for å holde seg friske og ha kraft og utholdenhet til å overleve under tøffe klimatiske forhold.

Som du sikkert forstår, så har urfolk i hele verden i all tid skattet innmaten høyt, og da særlig leveren. Så hvorfor skal ikke du?

Derfor bør du spise næringsrik lever og annen innmat

Hvorfor? Vel, gram for gram, inneholder leveren mer næringsstoffer enn noen annen mat. Faktisk er leveren:

 • En utmerket kilde til protein av høy kvalitet
 • Naturens mest konsentrerte kilde til vitamin A
 • Alle B-vitaminene i overflod, spesielt vitamin B12
 • En av våre beste kilder til folat
 • En veldig biotilgjengelig* jernform
 • Sporelementer som kobber, sink og krom; leveren er vår beste kobberkilde
 • CoQ10 – et næringsstoff som er spesielt viktig for vår kardiovaskulære funksjon
 • En god kilde til puriner, nitrogenholdige forbindelser som fungerer som forløpere for DNA og RNA
 • En uidentifisert anti-utmattelsesfaktor/stamina

Hvorfor er *biotilgjengelighet i mat og kosttilskudd viktig for opptaket av vitaminer og mineraler?  I denne artikkelen presenterer vi fire forhold som avgjør biotilgjengeligheten og dermed også opptaket av vitaminer og mineraler i maten du spiser

Lever gir deg økt stamina og utholdenhet

Denne påstanden ble beskrevet av Benjamin K. Ershoff, PhD, i en artikkel fra juli 1951 publisert i Proceedings for the Society for Experimental Biology and Medicine (kilde og kilde)

Her er kortversjonen av studien:

Forskerne delte laboratorierotter i tre like store grupper.

Den første spiste et grunnleggende kosthold forsterket med 11 vitaminer.

Den andre gruppen spiste samme diett som den første gruppen, sammen med en ekstra tilførsel av vitamin B-kompleks.

Den tredje gruppen rotter spiste også den grunnleggende dietten, men i stedet for vitamin B komplekset fikk de 10% av matrasjonene som pulverisert lever.

Resultatene:

Etter tolv uker ble dyrene plassert en etter en i en tromme med kaldt vann som de ikke kunne klatre ut fra. De ble bokstavelig talt tvunget til å synke eller svømme. Rotter i den første gruppen svømte i gjennomsnitt 13,3 minutter før de ga opp. Den andre gruppen, som hadde fått tilsatt B-vitaminer, svømte i gjennomsnitt i 13,4 minutter. I den siste gruppen av rotter, de som fikk lever, så svømte tre av rottene hhv i 63, 83 og 87 minutter. De andre rottene i denne samme gruppen svømte fortsatt kraftig på slutten av to timer da testen ble avsluttet. Noe i leveren hadde hindret dem i å bli utmattet. Den dag i dag har forskere ikke vært i stand til å feste en merkelapp på denne anti-utmattelsesfaktoren.

Er lever giftig for oss mennesker å spise?

En av leverens primære roller er å nøytralisere giftstoffer. Men leveren lagrer ikke giftstoffer. I stedet lagrer den mange kraftige næringsstoffer som kroppen bruker mot giftstoffene.

Husk at den beste leveren kommer fra de sunneste dyrene – de som ble oppdratt humant, økologisk og gressbeitende. Så det beste valget er lever fra dyr som tilbringer livet utendørs og går på beite. Det nest beste valget er økologisk kylling, storfekjøtt og kalvelever. Hvis du ikke har tilgang til kvalitetslever, og din lokale KIWI er ditt eneste alternativ, kan du prøve å finne kalvelever. Lever fra konvensjonelt oppdrettskylling og svin anbefales normalt ikke.

Og for deg som av andre årsaker hverken vil eller kan spise lever, så finnes heldigvis Áhppi Rein Lever i kapsel. Áhppi Rein Lever er et 100 % naturlig kosttilskudd, laget av lever fra unge, beitefora rein. Vi har tørket leveren skånsomt på lav varme, og det høye innholdet av naturlige omega 3-fettsyrer, vitaminer og mineraler er intakt i sluttproduktet.

Våre leverkapsler har et proteininnhold på nesten 60 %, og inneholder hele 18 aminosyrer. Analyser viser at tørket reinlever er spesielt rik på vitamin A og B, og inneholder mye jern. Vitamin A bidrar bl.a. til å opprettholde normalt syn, og jern og vitamin  B12 reduserer tretthet og utmattelse.

Áhppi Rein Lever er ekte mat basert på samisk kulturarv fra Sápmi og er et naturlig kosttilskudd fri for tilsetninger.

Lever er en utmerket kilde til:

 • Vitamin B
 • Vitamin C
 • Jern
 • Kalium
 • Fosfor
 • Folat
 • Kobber
 • Riboflavin
 • Niacin

Lever er dessuten en av de beste animalske kildene til vitamin A. Én enkelt servering av reinlever gir mer enn 100% av ditt daglige vitamin A-behov. Å få nok vitamin A har vært knyttet til en lavere risiko for tilstander som grå stær og brystkreft.

Å spise lever gir lavere risiko for anemi

Jern er en av de vanligste mineralmangelene i USA. En jernmangel kan føre til visse typer anemi, noe som resulterer i utmattelse, muskelsvakhet og mangel på fokus og oppmerksomhet. Lever er en utmerket kilde til både jern og vitamin B12 som fungerer utmerket  sammen for å holde blodcellene i god stand. En av de tidligste kjente behandlingsformene for skadelig anemi i gamle dager var faktisk å spise storfelever. I dag kan du enkelt legge til noen porsjoner jernrike matvarer i det ukentlige kostholdet ditt for å lindre eller forhindre anemi.

Lever er altså et av de mest næringsrike matemnene på jorden. Den inneholder betydelige mengder folat, jern, vitamin B, vitamin A og kobber. Å spise en enkelt porsjon lever kan hjelpe deg med å møte den daglige anbefalte mengden av alle disse vitaminene og mineralene, samt redusere risikoen for næringsmangler. Så kanskje du nå vil vurdere å implementere lever og annen næringsrik innmat i kostholdet ditt? Vi håper vi har vist deg hvorfor det kan være en smart ting å gjøre.

Lever is the new kale!

Kjøp leverkapsler her!