Biotilgjengelighet og opptak av næringsstoffer i mat, vitaminer og kosttilskudd er viktig å være oppmerksom på. Hvorfor er biotilgjengelighet i mat og kosttilskudd viktig for opptaket av vitaminer og mineraler? Og hva hva betyr det egentlig at noe er biotilgjengelig? I denne artikkelen presenterer vi fire forhold som avgjør biotilgjengeligheten og dermed også opptaket av vitaminer og mineraler i maten du spiser.
Biotilgjengelighet
Tenk deg at du spiser en håndfull mandler. Nøttene er en god kilde til magnesium, men bare fordi du spiser dem betyr det ikke at alt næringsstoffet tar seg gjennom fordøyelseskanalen og inn i blodet. Faktisk viser studier at kroppene våre bare absorberer omtrent 30 til 40 prosent av magnesiumet vi spiser. Så du er ikke “det du spiser” som ordtaket sier. Du er det kroppen din er i stand til å fordøye og absorbere. Med andre ord er du det som er biotilgjengelig for deg.
Biotilgjengelighet og opptak av næringsstoffer i mat, vitaminer og kosttilskudd avhenger av flere faktorer:
- hvor maten ble dyrket eller laget og når den ble høstet
- hvordan den ble tilberedt
- hvilke andre matvarer du spiser den sammen med
- forskjellige svært individualiserte fysiologiske egenskaper som påvirker hvordan kroppen din behandler den maten.
Likevel trenger du ikke å spore vitamininntaket ditt eller følge et komplisert kosthold for å få mest mulig ut av det du spiser. I stedet kan du ta noen få, enkle trinn for å spise med tanke på biotilgjengelighet.
Vitaminene i kosttilskudd er ofte syntetiske etterligninger av den naturlige formen. Reinlever er derimot svært rik på en rekke næringsstoffer i sin naturlige form og i sin aller letteste og best tilgjengelige form for oss mennesker.
Fire forhold som avgjør biotilgjengeligheten og opptak av næringsstoffer i maten du spiser
-
Derfor bør du velge rene matvarer for å øke biotilgjengeligheten
Den mest næringstette dietten er bygget på et fundament av hele, rene matvarer. Deres vitaminer, mineraler, fytonæringsstoffer, fiber og probiotika fungerer sammen for å støtte kroppens optimale funksjon. Likevel, når vi lærer mer om fordelene med spesifikke næringsstoffer, har vi en tendens til å isolere enkelte næringsstoffer og servere dem i form av kosttilskudd. Dette er ikke alltid en vinnende oppskrift.
-
Vær forsiktig med isolerte vitamintilskudd
Megadoser av et enkelt næringsstoff kan vippe systemet ditt i ubalanse, gi deg mangel på andre næringsstoffer eller strande deg uten elementer – for eksempel sunt fett – som gjør det tilskuddet biotilgjengelig. Det er ikke riktig å si at du bør unngå kosttilskudd hvis du er i fare for næringsmangel eller bare ønsker å oppnå optimal helse. Du trenger imidlertid ikke å fylle et skap med flasker med spesifikke vitaminer og mineraler. I stedet bør du fokusere på hele matvarer som leverer et rikt utvalg av de næringsstoffene du trenger – inkludert noen du kanskje ikke vet at du trenger. Å spise rikelig med animalsk protein, innmat, sjømat, ferske grønnsaker og frukt er den mest effektive måten å få næringsstoffene kroppen din trenger. Men ta gjerne et kosttilskudd av høy kvalitet for å fylle hullene som et kanskje ensidig kosthold ikke dekker.
-
Matens opprinnelse
Hvor maten din blir dyrket, når den høstes og når du spiser den i vekstsyklusen, kan det påvirke ernæringens biotilgjengelighet? For eksempel; når bananen din modnes så omdannes dens tarmsunne resistente stivelse til enkle sukkerarter. Grønnsaker og frukt er på næringstoppen når de høstes, enten de er helt modne eller ikke. Straks de er plukket begynner næringsstoffene å brytes ned. Det er en grunn til at det å kjøpe ferske, sesongbaserte råvarer på bondens marked ofte er det sunneste alternativet. Lokalt oppdrettet kål som ble høstet den morgenen vil være mer næringstett enn kål som sendes fra hundrevis eller tusenvis av mil unna.
-
Jorda der maten din dyrkes er også viktig
Mange moderne kommersielle oppdrett produserer grønnsaker og frukt som er mindre næringsrike enn de samme avlingene som ble dyrket for 50 til 70 år siden. Dette skyldes delvis oppdrettspraksis som skader jorden, samt bruk av plantevernmidler. Noen miljøbevisste bønder hviler jorda sine mellom avlingssykluser. De roterer også omtenksomt frøene de planter og veksler mellom grønnsaker som trekker ut næringsstoffer og planter som leger dem. Atter andre bruker beite og fôring av husdyr for å opprettholde en sunn jord og et næringsrikt jordsmonn. Disse gårdene har en tendens til å høste mer næringsrike avlinger enn de konvensjonelle.
- Hvis du vil ha større åpenhet om høstingsmetoder og vekstsykluser kan du handle på dine lokale markeder hvor du kan diskutere disse problemene direkte med produsentene. Hvis dette ikke er mulig for deg, kan du prøve å kjøpe økologiske produkter og kjøtt fra beitedyr. Begge tilnærmingsformer støtter opp om en produksjonsform som bidrar til et næringsrikt jordsmonn.
Visste du at våre Áhppi Rein Lever kapsler er produsert i hjertet av Finnmark, nærmere bestemt i Kautokeino? I dette blogginnlegget kan du lese om de naturlige variasjonene som kan inntreffe i produksjonen og sluttproduktet.
Så hva betyr det at en noe er biotilgjengelig?
Uttrykket “biotilgjengelighet” betyr biologisk tilgjengelighet og det beskriver andelen av et mineral eller vitamin i en mat som er tilgjengelig for absorpsjon og bruk i kroppen. I ernæringsvitenskap avhenger biotilgjengeligheten av vitaminer og mineraler av din ernæringsmessige og fysiologiske status. Dette betyr at en høy ernæringsstatus for et spesifikt vitamin eller mineral begrenser absorpsjonen i tarmen og omvendt. Biotilgjengeligheten av vitaminer og mineraler er definert som den delen av stoffet som er absorbert og klar til bruk.
Ettersom vi bruker skånsomt tørket lever som eneste råvare, er Áhppi Rein Lever et helt og rent matemne, såkalt whole food, som er enkelt for kroppen å ta opp næring fra. Med andre ord er biotilgjengeligheten svært bra sammenlignet med kosttilskudd som er basert på syntetiske og/eller varmebehandlede råvarer.
Hvorfor er biotilgjengelighet i mat og kosttilskudd så viktig å ta hensyn til?
Kildene som du får næringsstoffer fra betyr noe. Biotilgjengeligheten er vesentlig forskjellig mellom ulike matkilder, og dette er relevant også når det gjelder ulike kosttilskudd. Å vite hvilke matvarer som har høyere biotilgjengelighet eller hvilke kosttilskudd som fungerer bedre kombinert sammen, kan ha en positiv innvirkning på kroppen din.
Hvordan fungerer biotilgjengeligheten? Generelt er det vanskeligere for kroppen å absorbere mineraler sammenlignet med vitaminer. Dette skyldes det faktum at spesifikke kostholdsfaktorer er i stand til å hemme (motarbeide) opptaket av mineraler i kroppen. Vitaminer påvirkes ikke like mye av disse diettfaktorene. Derfor er det mer relevant å snakke om mineral biotilgjengelighet enn vitamin biotilgjengelighet.
Det er tre elementer av biotilgjengelighet og opptak som også er viktig å forstå: hemmere, mineral-mineral interaksjoner og forsterkere:
- Hemmere: Plantekilder som bønner, belgfrukter, frokostblandinger, frø og korn inneholder fytinsyre som binder mineraler på en måte som begrenser absorpsjonen av mineraler fra plantekilder. Kompleksene kalles fytat. Skall og skall inneholder polyfenoler som også kan binde mineraler og påvirke absorpsjonen. Dette betyr at selv med en økning i diettinntaket av disse matvarene, vil netto økningen i absorpsjon fortsatt bli svekket av tilstedeværelsen av fytinsyre og polyfenoler. Heldigvis kan du få en hjelpende hånd fra fytase. Det er et enzym som er tilstede i korn og frø. Fytase er i stand til å bryte ned fytatkompleksene og derved frigjøre mineralene. Fytase kan aktiveres ved bløtlegging i syre, spiring og under gjæring (surdeig av brød).
- Mineral-mineral interaksjoner: Mineraler konkurrerer med hverandre når det gjelder absorpsjon og transport. Et godt eksempel er sink som kan hemme kobberabsorpsjon når disse mineralene tas samtidig. Denne interaksjonen observeres også primært i mineraler og ikke med vitaminer.
- Forsterkere: Spesifikke “forsterkere” er i stand til å øke biotilgjengeligheten til spesifikke mineraler, noe som spesielt observeres med vitamin C og jern. Derfor bør kosttilskudd som inneholder jern også inneholde vitamin C. Dette øker biotilgjengeligheten av det inntatte jernet.
Våre kapsler inneholder kun lever. Áhppi Rein Lever er et 100 % naturlig kosttilskudd, laget utelukkende av lever fra unge rein. Leveren skånsomt tørket på lav varme, og kapslet i gelatinkapsler fra storfe. Forskning viser at kroppen tar opp leverens fullverdige vitamin- og mineraldepoter. Reinleverens høye nivå av B12, folat, fettløselige vitaminer og mineraler som jern, selen, sink og magnesium, samt vitamin D og C, gjør biotilgjengeligheten meget god. Reinlever inneholder også naturlig omega 3 fettsyrer.
Kilder: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, human-bioavailability-of-vitamins.pdf, https://sml.snl.no, https://nhi.no
[…] Forrige Neste […]
[…] Forrige […]