Er du trøtt, har lite energi og føler deg tungpustet? Det kan skyldes jernmangel i kroppen din. Her er symptomene på anemi og jernmangel du burde kjenne til. 

Jernmangel oppstår når kroppen din ikke har tilstrekkelig med mineralet jern. Kroppen trenger jern for å produsere hemoglobin – et protein i røde blodceller som frakter oksygen rundt i kroppen. Vi har laget en liste med de 10 viktigste tegn og symptomer på anemi og jernmangel for å hjelpe deg på veien til en bedre hverdag.

Her er symptomene på anemi og jernmangel du burde kjenne til 

Jernmangel oppstår når kroppen din ikke har tilstrekkelig med mineralet jern. Kroppen trenger jern for å produsere hemoglobin – et protein i røde blodceller som frakter oksygen rundt i kroppen.

Dersom kroppen din ikke har nok av hemoglobin vil ikke dine vev og muskler arbeide optimalt. Dette fører til en tilstand som kalles anemi. Selv om det er flere typer anemi så er jernmangelanemi den mest vanlige på verdensbasis.

Kvinner gravide, barn og eldre er særlig utsatt for jernmangel

Kvinner, gravide, barn og eldre er mer utsatt for jernmangel enn menn. Årsaken til dette er at de som regel spiser mindre enn menn, samtidig som behovet er større.

Vanlige årsaker til anemi og jernmangel er:

 • Utilstrekkelig jerninntak grunnet et kosthold som ikke sikrer de daglige anbefalte mengder jern 
 • Inflammatorisk mage-tarmsykdom
 • Økt behov for jern pga. graviditet
 • Blodtap gjennom menstruasjon eller indre blødninger

Jernmangel kan resultere i symptomer som kan påvirke livskvaliteten. Dette inkluderer tungpustethet, tretthet, mangel på energi og redusert konsentrasjon. 

Symptomene og tegnene på anemi og jernmangel avhenger av:

 • alvorlighetsgraden av anemien
 • hvor hurtig den har utviklet seg
 • alder
 • generell allmenntilstand
 • i noen tilfeller er symptomene helt fraværende

Kosttilskuddet Áhppi Rein Lever er spesielt rik på jern

Vi har gjort det enkelt for deg å sikre deg alle næringsstoffene fra lever. Abonnèr på leverkapsler Áhppi Rein Lever. Du får da levert to poser i postkassen annen hver måned. Èn pose inneholder 120 kapsler og dagsdosen er 4 stk per dag

Visste du at lever er noe av det mest næringsrike naturen kan by på ettersom den inneholder hele 18 aminosyrer?  Reinlever  er naturlig proteinrik og har et bredspektret næringsinnhold. Leveren er spesielt rik på vitamin A, B12, jern og har et høyt innhold av omega 3-fettsyrer. Vitamin A bidrar bl.a  til å opprettholde et normalt syn, og jern og B12 reduserer tretthet og utmattelse.

Ettersom vi bruker skånsomt tørket lever som eneste råvare, er Áhppi Rein Lever et helt og rent matemne, såkalt whole food, som er enkelt for kroppen å ta opp næring fra. Med andre ord er biotilgjengeligheten svært bra sammenlignet med kosttilskudd som er basert på syntetiske og/eller varmebehandlede råvarer. Reinlever er naturens gavepakke for kroppen, helt enkelt!

Er du trøtt, har lite energi og føler deg tungpustet? Her er symptomene på anemi og jernmangel du bør kjenne til.

Her er ti vanlige tegn og symptomer på anemi og jernmangel du bør kjenne til:

1. Uvanlig trøtthet

Å føle seg svært trøtt er en av de mest vanlige symptomet på jernmangel. Dette symptomet er typisk for de som mangler jern. Trettheten skjer fordi kroppen mangler jern som den trenger for å lage et protein kalt hemoglobin som hjelper med å frakte oksygen rundt i kroppen. Uten nok hemoglobin får ikke vev og muskler nok oksygen og de blir dermed tappet for energi. Hjertet må også jobbe hardere for å transportere mer oksygenrikt blod rundt i kroppen – noe som igjen kan føre til at en føler seg trøtt. Siden tretthet er er noe som anses som vanlig i dagens moderne liv er det vanskelig å diagnostisere jernmangel basert på dette symptomet alene. Kjenner du deg trøtt og mangler energi kan årsaken være at du har lite av mineralet jern.

2. Blekhet

Blek hud eller blek farge på innsiden av det nedre øyelokket er et annet vanlig symptom på jernmangel. Hemoglobinet i de røde blodcellene gir blodet dets røde farge, så lave verdier av hemoglobin under jernmangel vil gjøre blodet mindre rødt. Dette er årsaken til at huden kan miste dets sunne farge eller varme i mennesker med jernmangel.

Blekheten i mennesker med jernmangel kan vises over hele kroppen eller det kan være avgrenset til et område. Dette inkluderer:

 • ansiktet
 • tannkjøtt
 • innside lepper og øyelokk
 • negler

Dette er noe av det første leger vil se etter som tegn på jernmangel. Det må likevel bekreftes med en blodprøve. Blekhet er mer vanlig i moderat til alvorlig tilfeller av jernmangel. Om du drar ned nedre øyelokk så burde innsiden være levende rød i fargen. Om fargen er lys rosa eller gulaktig her så kan det indikere jernmangel. I mennesker med mørk hudfarge så kan dette være det eneste stedet hvor en kan se det.

Barnas favoritt! Prøv vår oppskrift på næringsrik og kjempegod reinleverpostei

3. Tungpustet 

Hemoglobin aktiverer dine røde blodceller slik at de kan frakte oksygen rundt i kroppen. Dersom hemoglobinnivået er lavt og du har jernmangel, så vil oksygennivåene også være lave. Dette betyr at musklene dine får nok oksygen for å gjennomføre dagligdagse gjøremål, som for eksempel å gå. Som et resultat av dette vil pusten øke ettersom kroppen prøver å få mer oksygen. Dette er årsaken til at følelsen av å være tungpustet er et vanlig symptom på jernmangel. Om du tar deg selv i å være tungpustet mens du utøver hverdagslige aktiviteter som å gå, gå i trapper eller trene moderat, så kan dette skyldes jernmangel.

4. Hodepine og svimmelhet

Jernmangel kan gi symptomer som hodepine – spesielt hos kvinner. Dette symptomet synes å være mindre vanlig enn andre og kommer ofte sammen med svimmelhet. Sammenhengen mellom svimmelhet og jernmangel er foreløpig ukjent. Hodepine kan komme av at hemoglobinnivået i de røde blodcellene er lave slik at det ikke kommer nok oksygen til hodet. Som et resultat av dette kan blodårene i hodet svelle opp, noe som igjen fører til økt press og hodepine. Selv om det kan være mange årsaker til hodepine, så kan hyppige og gjentakende hodepine og svimmelhet være et symptom på jernmangel.

5. Hjertebank

Merkbare hjerteslag, også kjent som hjertebank, kan være nok et symptom på jernmangel. Assosiasjonene mellom jernmangel, anemi og hjerteproblemer er gjenstand for flere studier, men disse tilstandene kan skyldes mangel på oksygentilførsel. Hemoglobin er proteinet i de røde blodcellene som hjelper til med å frakte oksygen rundt i kroppen. Når man har jernmangel vil det lave nivået av hemoglobin gjøre slik at hjertet må jobbe ekstra mye for å frakte oksygen. Dette kan føre til uregelmessige hjerteslag eller følelsen av at hjertet slår ekstra fort. I ekstreme tilfeller kan det føre til forstørret hjerte, hjerte murring eller hjertesvikt. Likevel er disse symptomene mindre vanlige, og du må ha hatt jernmangel i lang tid for å oppleve disse.

6. Tørt, tynt og flisete hår og tørr hud

Tørt og ødelagt hår og tørr hud kan være tegn på jernmangel. Jernmangel fører til lavt nivå av hemoglobin i blodet, noe som kan redusere mengden oksygen tilgjengelig for celler som trengs for hårvekst. Når hud og hår er fratatt oksygen kan de bli tørt og ødelagt. Jernmangel er også assosiert med hårtap og noen forskere foreslår at dette kan være årsaken. Det er helt normalt å miste noe hår hver dag gjennom vask og børsting. Om du likevel mister mer enn normalt kan dette skyldes jernmangel.

Reinlever er naturens gavepakke for kroppen, helt enkelt! Nå kan du motta Àhppi Rein Lever kapsler rett hjem i din postkasse

7. Hevelse og sår på tungen og i munnen

Noen ganger kan man bare ved å ta en titt inn i munnen sin få en indikasjon på om man har jernmangel. Tegn på dette kan være at tungen er hoven, sår, blek og uvanlig glatt. Jernmangel kan også gi andre symptomer i munnen. Disse er:

 • tørr munn
 • en brennende følelse i munnen
 • sprekker i munnviken
 • munnsår eller blemmer

8. Rastløse bein

Jernmangel har vært linket til syndromet rastløse ben. Rastløse ben er en sterk følelse eller trang til å bevege beina under hvile. Det kan også gi seg utslag som en ubehagelig eller rar, kløende følelse i beina og leggene. Det er vanligvis verst på kvelden – noe som kan gjøre det vanskelig å sove. Årsaken til rastløse ben har man ikke fullt ut forstått årsakene til. Likevel opplever ca. 25% av mennesker med jernmangel anemi at de har rastløse bein. 

9. Svake, flisete eller skjeformede negler

Et mindre kjent symptom på jernmangel er skjøre eller skjeformede fingernegler. Ofte er første tegn skjøre negler som brekker og fliser seg lett. I senere stadier av jernmangel kan skjeformede negler oppstå fra midten av neglen og kantene formes som en skje. Dette er likevel en svært sjelden sideeffekt som oppstår hos ca. 5% av de med jernmangel. Det er vanligvis kun sett hos de med alvorlig jernmangelanemi. 

10. Andre potensielle tegn

Det er flere andre tegn som antyder jernmangel. Disse tenderer til å være mindre vanlige og kan være linket til mange andre tilstander enn jernmangel. Andre tegn på jernmangel anemi er:

 • En sterk trang etter uvanlig mat eller ikke-matvarer  – et fenomen som kalles “pica”. Det involverer vanligvis et sterkt behov for å spise is, leire, kalk eller papir og denne lysten kan indikere jernmangel. Fenomenet kan også oppstå under en graviditet.
 • Depresjon. Jernmangel kan knyttes til depresjon hos voksne
 • Gravide kvinner med jernmangel kan også være mer utsatt for å utvikle depresjon
 • Kalde hender og føtter. Jernmangel betyr mindre oksygen til hender og føtter. Noen mennesker kan være generelt mer vár for kulde enn andre eller har kalde hender og føtter
 • Hyppigere infeksjoner. Fordi jern trengs for et sunt immunsystem kan mangel på dette mineralet øke dine sjanser for infeksjoner

Ovenstående punkter kan alle være symptomer på anemi og jernmangel, men det er viktig å presisere at de ikke må være det.

Hva gjør du om du mistenker at du har jernmangel eller anemi?

Om du mistenker at du har jernmangel eller anemi bør du vurdere følgende:

Snakk med fastlegen din. Dersom legen via en enkelt blodprøve bekrefter jernmangel er det heldigvis nokså enkelt å gjøre noe med. Legen vil sannsynligvis anbefale deg å spise mer matvarer som inneholder mye jern (rødt kjøtt, lever/innmat etc.). For å sikre deg nok jern via kosten er det viktig å spise rene råvarer. Dersom legen anbefaler tilskudd, så er Áhppi Rein Lever definitivt noe du bør vurdere.

Målet med å ta jerntilskudd er å gjenopprette hemoglobinnivået og jernlageret i kroppen.

Oppsummering

Jernmangelanemi er den mest vanlige formen for anemi på verdensbasis. Noen mennesker har tydelige symptomer, mens andre ikke merker noe i det hele tatt. Dette avhenger av alvorlighetsgraden av jernmangelen. Vanlige tegn og symptomer er trøtthet og lite energi, blek hud, en følelse av å være tungpustet, samt tørt og skadet hår og tørr hud. Dersom du mistenker at du kan ha jernmangel er det viktig at du snakker med legen din. Selvdiagnostisering er ikke anbefalt. De fleste tilfeller av jernmangel kan behandles ganske enkelt – vanligvis gjennom et kosthold rikt på jern og jerntilskudd om legen din anbefaler disse.

Kosttilskuddet Áhppi Rein Lever er spesielt rik på jern

Vi har gjort det enkelt for deg å sikre deg alle næringsstoffene fra lever. Abonnèr på leverkapsler Áhppi Rein Lever. Èn pose inneholder 120 kapsler og dagsdosen er 4 stk per dag. Klikk her for å bestille.

Akkurat nå har vi kampanjepris på leverkapslene, det finner du ved å klikke på kampanjelinken under.

Kilder:

helsebiblioteket.no, nhi.no, helsenorge.no, legemiddelhåndboka.no, olympiatoppen.no, storenorskeleksikon.no, indremedisineren.no