6 helsefordeler du får ved å sikre deg nok vitamin A er viktig for de fleste av oss å kjenne noe til. Vitamin A er det generiske begrepet for en gruppe fettløselige forbindelser som er svært viktige for menneskers helse. De er essensielle for mange prosesser i kroppen din, inkludert å opprettholde et sunt syn, sikre normal funksjon av immunforsvaret og organene. Vitamin A er dessuten viktig for å bidra til riktig vekst og utvikling av babyer i livmoren.

Vitamin A fra ulike kilder

I planter foreligger vitamin A som provitaminer (karotenoider). Betakaroten er den kvantitativt viktigste formen og er den inaktive formen av vitaminet som finnes i planter. Disse forbindelsene omdannes til den aktive formen i kroppen din. For eksempel blir beta-karoten konvertert til retinol (en aktiv form for vitamin A) i tynntarmen.

I dyreriket og i saltvannsfisker foreligger vitamin A som retinylester, og er kjent som den aktive formen for vitaminet som kroppen din kan bruke akkurat som den er. Den finnes i animalske produkter, inkludert kjøtt, innmat, kylling, fisk og meieriprodukter.

Fettløselig vitaminer og betydningen av vitamin A

Det hersker mye motstridende informasjon om vitamin A. Vi vil her forsøke å nøste sammen denne sprikende informasjonen slik at du får et mest mulig sammensatt bilde av dette vitaminet. Det hevdes at mer enn 25% av befolkningen i industriland lider av vitamin A-mangel. I U-land, og spesielt på det Afrikanske kontinentet er dette et større problem.

6 viktige helsefordeler du får ved å sikre deg nok vitamin A

  1. Beskytter øynene dine mot nattblindhet og aldersrelatert tilbakegang. 

Vitamin A er viktig for å bevare synet. Vitaminet er nødvendig for å konvertere lys som treffer øyet til et elektrisk signal som kan sendes til hjernen din. Faktisk kan et av de første symptomene på vitamin A-mangel være nattblindhet, også kjent som nyktalopi. Nattblindhet forekommer hos personer med vitamin A-mangel, da vitaminet er en hovedkomponent i pigmentet rhodopsin. Rhodopsin finnes i netthinnen i øyet og er ekstremt følsom for lys. Personer med denne tilstanden kan fremdeles se normalt om dagen, men har redusert syn i mørket når øynene deres sliter med å ta opp lys på lavere nivåer.

I tillegg til å forhindre nattblindhet, kan det å spise tilstrekkelige mengder betakaroten bidra til å redusere synet som noen mennesker opplever når de blir eldre. Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er den viktigste årsaken til blindhet i den utviklede verden. Selv om den eksakte årsaken er ukjent, antas den å være et resultat av celleskader på netthinnen som kan tilskrives oksidativt stress. Å spise tilstrekkelige mengder vitamin A forhindrer utvikling av nattblindhet og kan bidra til å redusere aldersrelatert synssvekkelse.

  1. Kan redusere risikoen for visse kreftformer

Kreft oppstår når unormale celler begynner å vokse eller dele seg på en ukontrollert måte. Ettersom vitamin A spiller en viktig rolle i veksten og utviklingen av cellene, er dens innflytelse på kreftrisiko og rolle i kreftforebygging av interesse for forskere. I observasjonsstudier har inntak av høyere mengder vitamin A i form av betakaroten blitt knyttet til redusert risiko for visse typer kreft. Disse er Hodgkins lymfom, livmorhalskreft, lunge- og blærekreft. Forholdet mellom vitamin A og kreft er imidlertid ikke helt ut forstått og kartlagt.

  1. Vedlikeholde et sterkt immunforsvar

Vitamin A spiller en viktig rolle i å opprettholde kroppens naturlige immunforsvar. Dette inkluderer slimhinner i øynene, lungene, tarmen og kjønnsorganene som hjelper med å fange bakterier og andre smittsomme stoffer. Vitaminet er også involvert i produksjon og funksjon av hvite blodlegemer som hjelper med å fange opp og fjerne bakterier og andre patogener fra blodet ditt. Dette betyr at mangel på vitamin A kan øke følsomheten for infeksjoner og forsinke utvinningen når du blir syk. I land der infeksjoner som meslinger og malaria er vanlige, har det blitt vist at korrigering av vitamin A-mangel hos barn reduserer risikoen for å dø av disse sykdommene. Å ha nok vitamin A i kostholdet ditt bidrar til å holde immunforsvaret sterkt og optimalt.

Visste du at våre Àhppi Rein Lever har et proteininnhold på nesten 60 % og inneholder hele 18 aminosyrer? Analyser viser at tørket reinlever er spesielt rik på vitamin A og B, og inneholder mye jern. Vitamin A bidrar bl.a. til å opprettholde normalt syn, og jern og vitamin B12 reduserer tretthet og utmattelse.

  1. Reduserer risikoen for kviser

Kviser er en kronisk, inflammatorisk hudsykdom. Personer med denne tilstanden utvikler smertefulle acner og hudormer, oftest i ansiktet, ryggen og brystet. Disse kvisene oppstår når talgkjertlene blir tilstoppet med død hud og fett. Kjertlene finnes i hårsekkene på huden din og produserer talg – et fett, voksaktig stoff som holder huden myk og vanntett. Selv om kviser er fysisk ufarlige, kan kviser ha en alvorlig innvirkning på folks mentale helse og føre til lav selvtillit, angst og depresjon.

Den nøyaktige rollen som vitamin A spiller i utviklingen og behandlingen av kviser er fortsatt uklar. Det har blitt antydet at vitamin A-mangel kan øke risikoen for å utvikle kviser. Det er fordi det forårsaker en overproduksjon av proteinet keratin i hårsekkene. Dette vil øke risikoen for kviser ved å gjøre det vanskeligere å fjerne døde hudceller fra hårsekkene, noe som igjen fører til blokkeringer.

Den nøyaktige rollen som vitamin A spiller i forebygging og behandling av kviser er imidlertid uklar. Likevel brukes vitamin A-baserte medisiner ofte til å behandle alvorlig kviser.

  1. Styrker skjelettet og beinhelsen

De viktigste næringsstoffene som trengs for å opprettholde sunne bein og et sterkt skjelett når man blir eldre, er protein, kalsium og vitamin D. Imidlertid er det å sikre seg nok vitamin A også nødvendig for riktig beinvekst og utvikling. En mangel på dette vitaminet har vært knyttet til dårlig beinhelse. Faktisk har personer med lavere nivåer av vitamin A i blodet en høyere risiko for beinbrudd enn personer med normale nivåer.

Lave nivåer av vitamin A er kanskje ikke det eneste problemet når det gjelder en sterk beinhelse. Noen studier har funnet at også personer med høyt inntak av vitamin A har høyere risiko for brudd. Allikevel er disse funnene basert på observasjonsstudier som ikke kan bestemme årsak og virkning. Dette betyr at koblingen mellom vitamin A og beinhelse ikke er fullstendig kartlagt. Det er behov for mer kontrollerte studier for å bekrefte det som er sett i observasjonsstudier.

Det er viktig å merke seg at vitamin A-status alene ikke bestemmer risikoen for beinbrudd. Effekten av tilgjengeligheten av andre viktige næringsstoffer, som vitamin D, spiller også en rolle. Å innta den anbefalte mengden vitamin A kan bidra til å beskytte bein og redusere risikoen for beinbrudd. Vitamin A er mest effektiv sammen med proteiner, B-vitaminer, C, D og E. Med andre ord er altså lever det perfekte matemne for å få best utbytte av vitamin A ettersom lever inneholder alle disse vitaminene.

  1. Fremmer sunn vekst og reproduksjon

Vitamin A er viktig for å opprettholde et sunt reproduksjonssystem hos både menn og kvinner. Vitaminet er også viktig for å sikre normal vekst og utvikling av embryoer under graviditet. Rottestudier som undersøkte viktigheten av vitamin A i reproduksjon hos menn har vist at en mangel blokkerer utviklingen av sædceller og forårsaker infertilitet.

På samme måte har dyreforsøk antydet at vitamin A-mangel hos kvinner kan påvirke reproduksjonen ved å redusere eggkvaliteten og påvirke egg-implantasjon i livmoren. Hos gravide er vitamin A også involvert i vekst og utvikling av mange store organer og strukturer hos det ufødte barnet. Dette inkluderer skjelett, nervesystem, hjerte, nyrer, øyne, lunger og bukspyttkjertel. Tilstrekkelige mengder vitamin A i dietten er avgjørende for reproduktiv helse og sunn utvikling av babyer under graviditet.

Listen over har vist 6 helsefordeler du får ved å sikre deg nok vitamin A, og den er viktig for de fleste av oss å kjenne noe til

Forgiftningssymptomer på vitamin A

Forgiftningssymptomer kan være spenningshodepine, kvalme, manglende appetitt, magesmerter, svimmelhet, irritabilitet, menstruasjonsproblemer, hudproblemer som for eksempel kløe og tørr hud. Vitamin A-forgiftning har også vært knyttet til fosterskader og benskjørhet.

Mangelsymptomer på vitamin A

Symptomer på vitamin A-mangel er blant annet tørre, sviende øyne, at man blir fort sliten i øynene, ser dårlig i svakt lyst og at øynene bruker lengre tid på å omstille seg fra lyst til mørke. Alvorlige mangeltilstander kan gi sårdannelser i hornhinnen og evt blindhet. Betennelser som utløses ved mangel er for eksempel forkjølelse og bihulebetennelse. Man kan også få tørr og ujevn hud, kviser, byller, glansløst hår og tørr og flasset hodebunn. I tillegg er manglende forplantningsevne relatert til vitamin-A mangel. Lever er en rik kilde til vitamin A. På samme tid som at vi vet at vitamin-A mangel er stor i vestlige land blir vi anbefalt å unngå innmat, som for eksempel lever. Det er fordi den er så rik på vitamin-A.

Dette mener Rein Styrke og Mattilsynet om vitamin A 

Vi i Rein Styrke mener at lever er en optimal kilde til vitamin A. Det er fordi den er naturlig og rik på proteiner og vitaminer som hindrer/fungerer som kontrollfaktor i forbindelse med en eventuell forgiftning relatert til et for høyt inntak. Mattilsynet mener at om man spiser et kosthold som er naturlig rikt på Vitamin A, i tillegg til å ta et slikt tilskudd, så kan man få for høye doser vitamin A som kan medføre skader. Mattilsynet vurderer å endre doseringen av vitamin A og D. Det er fordi det fryktes at det er for mye vitamin A, men for lite vitamin D i det norske folk.

Rein Styrke ønsker å vise til at det er helt nødvendig med vitamin A for maksimalt opptak og utnyttelse av vitamin D. Disse vitaminene er synergister og kontrollerer hverandres giftighet. Det vil si at i et naturlig matemne som det lever er, så vil disse vitaminene kontrollere hverandres virkning i kroppen. Dette betyr at man må spise enorme mengder lever for å kunne oppleve noe av det denne risikoen relateres til.

Ettersom vi bruker skånsomt tørket lever som eneste råvare, er Áhppi Rein Lever et helt og rent matemne, såkalt whole food, som er enkelt for kroppen å ta opp næring fra. Med andre ord er biotilgjengeligheten svært bra sammenlignet med kosttilskudd som er basert på syntetiske og/eller varmebehandlede råvarer. Reinlever er naturens gavepakke for kroppen, helt enkelt! 

Hva sier forskningen omkring fettløselige vitaminer?

Rein Styrke ønsker også å vise til at den forskning som det vises til på vitamin A ikke kan settes i forbindelse med inntak av naturlig A-vitaminrike matemner. Vi vil forsøke å forklare hvorfor;

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) og våre egne helsemyndigheter advarer gravide mot å spise lever og torskelever da for mye vitamin A kan føre til fosterskader. Det hevdes at et inntak av vitamin A over 10000 IU per dag kan øke faren for fosterskader. Dette spores tilbake til en studie utført av en gruppe forskere ved Universitetet i Boston.

Slik foregikk studien

Studien besto av å følge nærmere 23000 kvinner gjennom deres graviditeter. De fant at kvinner som konsumerte mer enn 10000 IU vitamin A i løpet av første trimester hadde større risiko for å føde barn med fosterskader. Studien har flere alvorlige feil ved seg. Det meste av vitamin A kom fra multivitamin-kompleks. Forskerne differensierte ikke mellom ulike kilder til mat, og det meste av mat som inneholdt vitamin A kom fra frokostblandinger tilsatt syntetisk vitamin A. Fosterskadene kan da like gjerne kunne knyttes andre substanser i multivitaminet eller i frokostblandingene. Tre ulike ekspertgrupper skrev som en kritikk til denne studien at de stilte spørsmålstegn ved forskernes klassifisering av ulike typer fosterskader

Aller viktigst er at forskerne underestimerte antall fosterskader i gruppen med lavt inntak av vitamin A. 20000 kvinner hadde et daglig inntak på under 10000 IU vitamin A. Blant disse var det 1,5% barn som ble født med fosterskader. Den vanlige aksepterte ratioen er 3-4 %. Blant de 3000 kvinnene som inntok mer enn 10000IU vitamin A, var fosterskadene på 3% og da altså mindre enn det som normalt forventes. Den største motforestillingen til studien er at den står i konflikt med alle andre studier som omhandler svangerskap og vitamin A.

Andre studier med fokus på vitamin A av interesse

En spansk studie fra 1990, utført på grunnlag av 25000 fødte barn, viste at et inntak av Vitamin A over 40000 IU utgjorde 2,7 ganger høyere risiko for fosterskader. Doser opp til 20000 IU eller mellom 20,000 og 40000 medførte 50 % lavere risiko for fødselsskader enn de som ikke tok tilskudd av vitamin A4.

En annen studie fra 1996 av over 500000 fødsler viste at barn av kvinner som tok kosttilskudd på minst 10000 IU vitamin A i tillegg til et multivitamin tilskudd, hadde lavere risiko for fosterskader enn de kvinnene som ikke tok tilskudd. Konklusjonen var likevel ikke så tydelig, slik at de mente at dette like gjerne kunne være et resultat av tilfeldigheter.

Flere studier på vitamin A

  • En studie fra 1997 av 1500 fødsler fant ingen sammenheng mellom fødselsskader og bruk av vitamin-A tilskudd, frokostblandinger tilsatt vitamin-A, innmat eller spesifikt lever
  • En studie fra 1999 av 311 mødre som konsumerte mellom 10.000 og 300.000 IU med vitamin A i deres første trimester. Disse ble sammenlignet med en like stor gruppe kvinner som ikke tok tilskudd av vitamin A. Studien viste ingen sammenheng mellom en større risiko for misdannelser med en økt dose. Den gjennomsnittlige doseringen av vitamin A var på 50000 IU. Det studien viste var at gruppen som tok vitamin A tilskudd hadde 50% mindre risiko for misdannelser enn gruppen som ikke tok tilskudd. Det var heller ingen påviste misdannelser på barna fra kvinnene som tok mer enn 50.000 IU vitamin A.

Vitamin A innholdet er trygt i Áhppi Rein Lever 

Om man tar et sammendrag av disse ulike studiene så er konklusjonen at bevisene taler for at et inntak av 20.000 IU vitamin A per dag gjennom svangerskap er trygt. Det kan muligens også reduserer faren for fosterskader. Altså er den konklusive analysen av mange studier utført på vitamin A og evt. fosterskader i skarp konkrast til de offentlige anbefalingene rundt konsum av vitamin A-rike matemner eller kosttilskudd som inneholder vitamin A. Ut fra disse analysene er det helt klart trygt å innta Rein Styrke sitt kosttilskudd. Den daglige anbefalte dose på 4 kapsler er også innenfor Mattilsynet og våre øvrige offentlige helsemyndigheters anbefalinger. Dermed er anbefalingen i tråd med norsk regelverk for kosttilskudd og tillatte mengder vitamin A per dag.

Den viktige sammenhengen mellom vitamin A og D

Det er viktig å påpeke at inntak av vitamin A uten samtidig inntak av vitamin D er uheldig. Skandinaviske studier relaterer høyt inntak av A med beinskjørhet og hoftebrudd. Disse skadelige virkningene av vitamin A skjer kun når det samtidig er et lavt inntak av vitamin D. Spiser man da mat som er tilsatt syntetisk vitamin A vil dette føre til overdosering av vitamin A. Tas vitamin A alene vil dette føre til mangel på vitamin D, som igjen leder til problemer med skjelettet. Vitamin A og D jobber sammen. Er det et bra inntak av vitamin D, så er vitamin A giftig kun i ekstremt store doser.

Vitamin A jobber sammen med vitamin D for å forsikre optimal utvikling av fosteret. Retinol kan gi forgiftninger ved høye doser. Lever er en rik kilde til vitamin A og dermed har konklusjonen blitt at man bør unngå å spise lever. Dette er misvisende mener vi i Rein Styrke og anbefalingen er ikke tuftet på vitenskapelig fundament.

Kunstig vitamin A

Det er verdt å merke seg at all forskning som er gjort på vitamin A der konklusjonen er at retinol er farlig, er gjort på kunstig vitamin A. Da har man heller ikke kontrollfaktorer som vitamin D som vil forhindre slik forgiftning. Lever inneholder vitamin D og vitamin E som begge kontrollerer hverandres giftighet. Du kan altså ta betydelig høyere doser av vitaminene sammen enn om du bruker bare ett av dem.

Matemner naturlig rik på vitamin A og D

Andre matemner som inneholder naturlige vitamin A og D er fiskeleverolje, fet fisk, rogn, melke, fiskelever. En kan si at vitamin A og D samarbeider i kroppen, og vitamin A er synergist til vitamin D. Man må m.a.o. ha vitamin D tilstede for at vitamin A skal kunne tas opp og virke i kroppen. Det er altså forskjell på naturlig forekommende vitamin A i form av retinol sammenlignet med syntetisk fremstilt vitamin A. Det er retinyl palmitate mest av i animalsk vev.

Konklusjon

Konklusjonen er dermed at naturlige A og D vitaminer som opptrer naturlig i et animalsk matemne er livsviktig. Et eksempel er lever. Det er også den beste måten å sikre seg disse fettløselige vitaminene på. Da virker de slik de skal i kroppen. Fordi disse vitaminene behøver fett for å bli tatt opp i kroppen, så er Rein Styrke sin tørkede lever gunstig. Den er nemlig ikke avfettet slik svært mange leverprodukt på markedet er.

Kilder:

Pubmed.gov, Forskning.no, Felleskatalogen.no

Commission regulation (EC) No. 1881/2006, setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Off J Eur Union. 2006:L 364/5-L 364/24.

Hassan, A.A et al. 2012: Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway.

Masterjohj, V. Vitamin A on trial: Does Vitamin A Cause Osteoporosis? Wise Traditions, the journal of the Weston A. Price Foundation, Winter 2005/Spring 2006. www.westonaprice.org/fat-foluble-activators/vitamin-a-on-trial

Mastrioacovo P. et al. 1999: High vitamin A intake in early pregnancy and major malformations: a multicenter prospective controlled study. Teratology. 1999;59(1):7-11.

Martinez-Friaz ML and Salvador J  1990: Epidemiological aspects of prenatal exposure to high doses of vitamin A in Spain.  EUR J Epidemiol. 1990;6(2):118-123

Mills JL. et al. 1997: Vitamin A and birth defects. Am J Obstet Gynecol. 1997;177(1):31-6.

Rothman KJ. et al. 1995: Teratogenicity of high vitamin A intake. N Engl J Med. 1995,333:1369-73.

Shaw GM. et al. 1996: High maternal vitamin A intake and risk of anomalies of structures with a cranial neural crest cell contribution. Lancet. 1996;347:899-900.

Werler MM. et al. 1996: Teratogenicity of high vitamin A intake. N Engl J Med. 1996;334:1995-1197

Nettsteder:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19916051
http://www.griffinmedical.com/estrogen.htm
http://raypeat.com/articles/articles/progesterone-deceptions.shtml