9 tegn og symptomer på B12-mangel alle burde kjenne til får du bli kjent med i denne artikkelen. Vitamin B12, også kjent som kobalamin, er et viktig vannløselig vitamin. Det spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer og DNA, samt at nervesystemet fungerer som det skal. Vitamin B12 finnes naturlig i animalsk mat som for eksempel kjøtt, fisk, fjærfe, egg og meieriprodukter.

Imidlertid kan det også finnes i produkter beriket med B12, for eksempel noen varianter av brød og plantebasert melk. Dessverre er B12-mangel vanlig, spesielt hos eldre. Du har derfor en risiko for mangel hvis du ikke får nok via kostholdet ditt eller ikke er i stand til å absorbere nok av maten du spiser.

Personer med risiko for B12-mangel inkluderer: 

 • Eldre mennesker
 • De som har blitt operert som fjerner den delen av tarmen som absorberer B12
 • Mennesker som inntar metformin for diabetes
 • Mennesker som følger et strengt vegansk kosthold
 • De som tar langvarige syrenøytraliserende medisiner mot halsbrann

Dessverre kan det ta mange år før symptomer på vitamin B12-mangel viser seg, og det kan være komplisert å diagnostisere det. En B12-mangel kan noen ganger forveksles med folatmangel. Lave nivåer av B12 får nivået av folat til å synke. Med andre ord; har du en B12-mangel så kan korrigering av lave folatnivåer bare kamuflere mangelen og dermed ikke løse det underliggende problemet.

Slik kan du sikre deg B12 gjennom vår Àhppi Rein Lever kosttilskudd

Reinlever er naturens gavepakke for kroppen, helt enkelt. Lever er noe av det mest næringsrike naturen kan by på ettersom den inneholder hele 18 aminosyrer.  Reinlever  er naturlig proteinrik og har et bredspektret næringsinnhold. Den er spesielt rik på vitamin A, B12, jern og har et høyt innhold av omega 3-fettsyrer. Vitamin A bidrar til å opprettholde normalt syn.  Jern og B12 reduserer tretthet og utmattelse.

Ettersom vi bruker skånsomt tørket lever som eneste råvare, er Áhppi Rein Lever et helt og rent matemne, såkalt whole food, som er enkelt for kroppen å ta opp næring fra. Med andre ord er biotilgjengeligheten svært bra sammenlignet med kosttilskudd som er basert på syntetiske og/eller varmebehandlede råvarer. 

Her er 9 tegn og symptomer på vitamin B12-mangel

 1. Blek eller lett gulskjær i huden

Personer med B12-mangel ser ofte bleke ut eller har en lett gul skjær i huden og i det hvite i øynene – en tilstand som kalles gulsott. Dette skjer når mangel på B12 forårsaker problemer med kroppens produksjon av røde blodlegemer. Vitamin B12 spiller en viktig rolle i produksjonen av DNA som trengs for å lage røde blodlegemer. Uten den er instruksjonene for å bygge cellene ufullstendige og cellene klarer ikke å dele seg. Dette forårsaker en type anemi som kalles megaloblastisk anemi, der de røde blodcellene som produseres i beinmargen er store og skjøre.

Disse røde blodcellene er for store til å passere ut av beinmargen og ut i sirkulasjonen. Derfor har du ikke så mange røde blodlegemer som sirkulerer rundt kroppen din, og huden din kan se blek ut. Skjørheten til disse cellene betyr også at mange av dem brytes ned og forårsaker et overskudd av bilirubin. Bilirubin er en litt rød eller brunfarget substans, som produseres av leveren når den bryter ned gamle blodlegemer. Store mengder bilirubin er det som gir huden og øynene et gult skjær.

Det er flott om du lager leverpostei og annen god mat av lever fra beitende dyr, men leverposteien du kjøper fra butikken er basert på lever fra svin som ikke har den samme renhet og næringsprofil som lever fra rein. I tillegg er det flere tilsetningsstoffer man bør være obs på i masseprodusert leverpostei. Lag heller hjemmelaget leverpostei med lever fra rein. Barnas soleklare favorittpålegg!

 1. Tretthet og en følelse av å være slapp og trøtt

Svakhet og tretthet er vanlige symptomer på vitamin B12-mangel. De oppstår fordi kroppen din ikke har nok vitamin B12 til å lage røde blodlegemer som transporterer oksygen gjennom kroppen din. Som et resultat av dette er du ikke i stand til effektivt å transportere oksygen til kroppens celler, noe som gjør at du føler deg trøtt og svak. Hos eldre er denne typen anemi ofte forårsaket av en autoimmun tilstand som kalles pernisiøs anemi.

 1. Følelse av prikking i huden og nålestikk

En av de mer alvorlige bivirkningene av en langvarig B12-mangel er nerveskade. Dette kan skje over tid, da vitamin B12 er en viktig bidragsyter til den metabolske veien som produserer fettstoffet myelin. Myelin omgir nervene dine som en form for beskyttelse og isolasjon. Uten B12 produseres myelin annerledes, og nervesystemet ditt kan ikke fungere skikkelig. Et vanlig tegn på at dette skjer er parestesi (en hudfornemmelse som ikke skyldes ytre påvirkning. Disse fornemmelsene kan føles som brennende, stikkende og prikkende, kløe, nummenhet, varme eller kulde i hender og føtter.

De nevrologiske symptomene forbundet med B12-mangel oppstår vanligvis i tillegg til anemi. En følelse av stikkende nåler i huden er et vanlig symptom som kan ha mange årsaker, så dette symptomet alene er vanligvis ikke et tegn på B12-mangel.

 1. Ustø gange og endringer i mobilitet

Hvis mangeltilstanden forblir ubehandlet kan skaden på nervesystemet forårsaket av B12-mangel føre til endringer i måten du går og beveger deg på. Det kan til og med påvirke balansen og koordinasjonen din, noe som gjør deg mer utsatt for å falle. Dette symptomet ses ofte ved udiagnostisert B12-mangel hos eldre ettersom personer over 60 år er mer utsatt for en B12-mangel. Imidlertid kan forebygging eller behandling av mangler i denne gruppen forbedre mobiliteten. Dette symptomet kan også være til stede hos unge mennesker som har en alvorlig, ubehandlet mangel.

 1. Glossitt

Glossitt er et begrep som brukes for å beskrive en betent tunge. Hvis du har glossitt, endrer tungen farge og form, noe som gjør den smertefull, rød og hoven. Betennelsen kan også få tungen din til å se og føles glatt ut ettersom alle de små knottene på tungen som inneholder smaksløkene dine strekker seg ut og forsvinner. I tillegg til å være smertefull kan glossitt endre måten du spiser og snakker på.

Er du trøtt, har lite energi og føler deg tungpustet? Det kan skyldes jernmangel i kroppen din. Her er symptomene på anemi og jernmangel du burde kjenne til. 

 1. Åndenød og svimmelhet

Hvis du blir blodfattig på grunn av B12-mangel, kan du føle deg kortpustet og svimmel – spesielt når du anstrenger deg. Dette er fordi kroppen din mangler de røde blodcellene den trenger for å få nok oksygen til kroppens celler. Imidlertid kan disse symptomene ha mange årsaker, så hvis du merker at du er uvanlig tung i pusten bør du snakke med legen din for å undersøke årsaken.

 1. Forstyrret syn

Et symptom på vitamin B12-mangel er uklart eller forstyrret syn. Dette kan oppstå når en ubehandlet B12-mangel resulterer i skade på nervesystemet i synsnerven som fører til øynene dine. Skaden kan forstyrre nervesignalet som beveger seg fra øyet til hjernen din, og svekke synet ditt. Denne tilstanden er kjent som optisk nevropati. Selv om den er alarmerende er den ofte reversibel ved å supplere med B12.

 1. Humørsvingninger

Personer med B12-mangel rapporterer ofte om endringer i humøret. Faktisk har lave nivåer av B12 vært knyttet til humørsykdommer og hjernesykdommer som depresjon og demens. “Homocysteinhypotesen om depresjon” er blitt foreslått som en potensiell forklaring på denne lenken. Denne teorien antyder at høye nivåer av homocystein forårsaket av lave nivåer av B12 kan forårsake skade på hjernevevet og forstyrre signaler til og fra hjernen din, noe som fører til humørsvingninger.

Noen studier tyder på at tilskudd med vitamin hos visse mennesker som har mangel på B12 kan reversere symptomene. Det er viktig å merke seg at endringer i humør og tilstander som demens og depresjon kan ha en rekke årsaker. Dermed forblir effekten av å supplere under disse forholdene uklar. Hvis du har en mangel kan inntak av et supplement bidra til å forbedre humøret ditt. Imidlertid er det ikke en erstatning for andre dokumenterte medisinske behandlinger i behandlingen av depresjon eller demens.

 1. Høy kroppstemperatur eller feber

Et veldig sjeldent, men sporadisk symptom på B12-mangel, er høy kroppstemperatur. Det er ikke klart hvorfor dette skjer, men noen leger har rapportert tilfeller av feber som har normalisert seg etter behandling med lave nivåer av vitamin B12. Det er fremfor alt viktig å huske at høye temperaturer oftere er forårsaket av sykdom og ikke B12-mangel.

Oppsummering og konklusjon

Som du kan se så er vitamin B12-mangel nok så vanlig og kan presentere seg på forskjellige måter, noe som gjør mangelen vanskelig å identifisere. Hvis du er i fare og har noen av symptomene ovenfor, så snakk med legen din. For de fleste bør det være enkelt å forhindre B12-mangel ved å sikre at du får nok B12 via kostholdet ditt.

Våre Àhppi Rein Lever har et proteininnhold på nesten 60 % og inneholder hele 18 aminosyrer. Analyser viser at tørket reinlever er spesielt rik på vitamin A og B, og inneholder mye jern. Vitamin A bidrar bl.a. til å opprettholde normalt syn, og jern og vitamin  B12 reduserer tretthet og utmattelse.

 

Kilder: Helsebiblioteket.no, Legeforeningen.no, Forskning.no, Felleskatalogen.no, Pubmed.gov