Den viktige balansen mellom kobber og sink i kostholdet er noe vi alle bør være oppmerksom på. Mange lurer også på om kobber fra innmat som lever er giftig? Og hva skjer egentlig om du mangler kobber eller har for mye kobber i kroppen? Disse og flere andre problemstillinger får du svaret på i denne artikkelen. Den setter også fokus på hvorfor du bør sikre deg kobber via kostholdet.

For mye eller for lite kobber

I artikkelen definerer vi også kobberforgiftning sammen med årsakene og symptomene. Vi diskuterer derfor måter å forhindre denne tilstanden på. Du få også innsikt i når du eventuelt bør kontakte lege.

Kobberforgiftning kan for eksempel skyldes kronisk eller langvarig eksponering for høye nivåer av kobber. Denne eksponeringen kan en få gjennom forurenset mat og vannkilder. Symptomer inkluderer blant annet diaré og hodepine. I alvorlige tilfeller kan man få nyresvikt.

Mineralet kobber er imidlertid nødvendig for energiproduksjon og vedlikehold av blodårene. Det er også en viktig støtte for immunforsvaret. Kobber fåes som supplement alene eller inkludert i multivitaminer. De aller fleste av oss får imidlertid nok gjennom kostholdet vårt.

I det følgende skal du få bli kjent med den viktige balansen mellom kobber og sink i kostholdet

Lite tilgjengelig kunnskap om kobber

Kobber er et næringsstoff som vi hører veldig lite om. Det kan skyldes at man kanskje ikke kjenner helt til hva kobber betyr for helsen vår.

Vi vet kanskje ikke så veldig mye om kobber og dets funksjoner. Men vi vet hva som skjer hvis vi ikke får nok. Vi kjenner også godt til hva som skjer hvis vi får i oss for mye. Mangel på kobber kan gi et merkelig, strittende hår som lett faller av. Dessuten kan mangel på dette mineralet i verste fall også være dødelig.

Derfor er kobber livsnødvendig for deg

Kobber er involvert i virkemåten til flere enzymer i kroppen. Enzymer er proteiner som får ulike biokjemiske prosesser til å gå raskere. Det dreier seg blant annet om enzymet superoksiddismutase. Dette enzymet nøytraliserer det farlige stoffet superoksid. Det er er et veldig reaktivt oksygenmolekyl som kan ødelegge membranene i cellene i kroppen.

Uten kobber vil kroppens celler både bli ødelagt og gå tomme for drivstoff. I det følgende ser vi på viktigheten av balansen mellom kobber og sink i kostholdet. Du får også innsikt i hvorfor dette er viktig å være obs på.

Kobber og sink er essensielle mineraler og sporstoffer. Balansen mellom kobber og sink i kostholdet er derfor viktig å være obs på

Både kobber og de andre mineralene og sporstoffene er essensielle. Det vil si at vi ikke kan leve uten dem. Kobber er et sporstoff. Det fremmer dannelsen av hemoglobin i de røde blodcellene som transporterer oksygen i blodet. Mineralet bedrer dessuten de røde blodcellene sitt opptak av jern. Videre er kobber er videre viktig for dannelse av bindevev. Det inngår også i et enzym som beskytter cellene mot frie radikaler. Andre funksjoner er dessuten mineralisering av skjelettet og dannelse av pigment. Til slutt er kobber viktig for regulering av kroppstemperatur.

Kopper er et svært viktig næringsstoff

Kobber er et viktig næringsstoff for kroppen. Sammen med jern gjør det nemlig kroppen i stand til å danne røde blodlegemer. Det hjelper dessuten til med å opprettholde sunne bein, blodkar, nerver og immunfunksjon. Kobber bidrar til bedre jernabsorpsjon. Tilstrekkelig kobber i kostholdet kan også bidra til å forhindre hjerte- og karsykdommer. Det bidrar dessuten til å forebygge osteoporose.

Mennesker har normalt omtrent 70 milligram kobber i kroppen. Dette er fordelt i muskler, hjerne, lever og blod. Videre er kobber er et sporstoff som kroppen trenger for å danne hemoglobin. Hemoglobin frakter oksygen i blodet. Kobber finnes dessuten ofte i drikkevann og i de fleste matvarer.

Den viktige balansen mellom kobber og sink i kostholdet

En ubalanse mellom kobber og sink i kostholdet kan være alvorlig. Det er fordi kobber er et viktig spormineral. Likevel trengs det bare i små mengder. Man vil altså ikke ha for mye av det. Det er videre verdt å merke seg at mineralet fungerer i et parforhold med sink. Kobber er som kjent tilstede i de fleste matvarer. Det absorberes også fra miljøet som luft og i vann.

Nok protein tilgjengelig i kostholdet, samt sink for å binde det, bidrar til at overskuddet av kobber lett skilles ut gjennom gallen. Et høyt inntak av sink (150 mg daglig eller mer) og vitamin C (over 1500 mg daglig) kan indusere kobbermangel. Det er fordi det konkurrerer med kobber om absorpsjon i tarmen. Man bør derfor være oppmerksom på slike forhold om man bruker flere ulike kosttilskudd.

Du trenger bare ett kosttilskudd: Áhppi Rein lever i kapsel

Reinlever er helt enkelt naturens gavepakke for kroppen. Lever er nemlig noe av det mest næringsrike naturen kan by på. Den inneholder hele 18 aminosyrer.  Reinlever er dessuten naturlig proteinrik og har et bredspektret næringsinnhold. Leveren er spesielt rik på vitamin A, B12 og jern. Den har også et høyt innhold av omega 3-fettsyrer. Vitamin A bidrar til å opprettholde normalt syn.  Jern og B12 reduserer tretthet og utmattelse. Les mer her

Kobbermangel kan lede til blodmangel

Visste du at tilgang på kobber også er nødvendig for omsetningen av jern i kroppen? Det er fordi spesielle kobberenzymer kan konvertere jern fra en form til en annen. Dette er nødvendig for at jern kan bli transportert til beinmargen. Her blir de røde blodlegemene dannet. I beinmargen blir jern en del av hemoglobin. Hemoglobin er et jernholdig protein i de røde blodlegemene. Det er disse som transporterer oksygen rundt i kroppen.

Kobber essensielt for at systemer i hjernen og sentralnervesystemet kan fungere. Videre er kobber involvert i framstilling av ulike signalstoffer. Det er disse som sender beskjeder mellom hjerne- og nerveceller. Kobber er også involvert i framstillingen av myelinet som beskytter nervecellene. Kobber kan dessuten interagere med ulike gener og sørge for at de enten skrus av eller på. Fiffig, ikke sant?

Mangel på kobber er veldig sjelden

Det er altså dermed ikke så rart at mangel på kobber kan føre til sykdommer. Men mangel på kobber er imidlertid sjeldent. Det skyldes oftere genetiske sykdommer snarere enn lavt inntak.

Et av tegnene på for lite kobber i kroppen er at det ikke hjelper med jerntilskudd ved blodmangel. Kobbermangel kan dessuten også føre til et lavt antall hvite blodlegemer. De er en viktig del av immunforsvaret. Ved mangel av disse får pasienten oftere infeksjoner. Studier har videre vist at kobber er involvert i produksjonen av både røde og hvite blodlegemer. Kobbermangel ved feilernæring er imidlertid ekstremt sjelden.

Kobberforgiftning kan være dødelig

For mye kobber i kroppen er også sjeldent. Det er fordi kroppen selv regulerer opptaket. Men kobberforgiftning er imidlertid mulig. Det skjer hvis inntaket er for høyt over en lang periode. Det kan for eksempel inntreffe hvis et vannførende kobberrør lekker for mye metall til drikkevannet.

Symptomer på kobberforgiftning er magesmerter, kvalme, oppkast og diaré. I alvorlige tilfeller kan det føre til leverskader, nyresvikt, koma og dødsfall.

Kobber i mat

Mange matvarer inneholder naturlig kobber. Eksempler på matvarer rike på kobber inkluderer:

 • dyrekjøtt som biff og kalkun
 • Innmat, særlig lever
 • skalldyr som østers, krabbe og hummer
 • korn som hirse og frokostblandinger
 • grønnsaker som spinat, asparges og tomater
 • meieriprodukter som melk og yoghurt
 • frø, nøtter og belgfrukter
 • tofu
 • poteter
 • sopp
 • rå avokado
 • sjokolade

Kopper via andre kilder

Folk spiser og drikker omtrent 1 mg kobber hver dag. Kroppen forhindrer effektivt at høye nivåer av stoffet kommer inn i blodet. Imidlertid kan en person utvikle kobberforgiftning. Dette kan oppstå hvis de spiser mat servert på eller tilberedt med kokekar, servise eller kjøkkenutstyr av kobber. Har et kosthold rikt på kobberholdig mat må man altså være særlig observant på dette. Friske mennesker får altså i seg nok kobber via et vanlig kosthold. Denne listen er derfor ikke ment som råd for å legge om kostholdet.

En av de beste kildene til kobber er lever. Leveren lagrer mange av mineralene i kroppen. Derfor er lever en god kilde til både mineraler og sporstoffer.

Symptomer på kobberforgiftning
Kobber er tilstede i nesten alle typer vev i kroppen. Høye konsentrasjoner av stoffet akkumuleres i kroppen. Dette forekommer da i bein, muskler, hjerne, lever og nyrer. Som et resultat av dette kan kobberforgiftning føre til forskjellige symptomer:

 • magesmerter
 • kvalme og oppkast
 • diaré
 • blå eller grønn farget avføring
 • mørk, klebrig avføring som inneholder blod
 • hodepine
 • svimmelhet
 • utmattelse
 • feber eller frysninger
 • verkende muskler
 • ekstrem tørst
 • takykardi eller unormalt rask hjertefrekvens
 • endringer i smak som kan føre til nedsatt appetitt eller anoreksi

Kobberforgiftning kan også utløse følgende nevrologiske og psykologiske symptomer:

 • Plutselige humørsvingninger. Symptomer på depresjon eller angst. Man føler seg irritert eller overspent. Vanskeligheter med å fokusere.

Kobberforgiftning kan ha alvorlige helseeffekter, for eksempel:

 • Nyresvikt. Hjertefeil. Tap av røde blodlegemer. Leversykdom. Hjerneskade. Død.

Ta gjerne en titt i Matvaretabellen for mer informasjon. Her får du næringsinnholdet i ulike matvarer per 100 gram.

Foto: Mona Nordøy