1) Lever – og annen innmat som tunge, hjerte og langtidskokt kraft

Du finner ikke noe mer næringsrikt enn lever og annen innmat fra friske og unge dyr og fisk som har levd på naturlig mat. Fullverdige proteiner, fettløselige vitaminer, et bredt spekter av B-vitaminer, jern, magnesium, kalsium, sink og selen for å nevne noen av næringsstoffene. Du kan leve lenge og godt (om enn kanskje ikke så kulinarisk) på bare lever. Kraft er vårt kjærlighetsbarn nummer to, nest etter lever. Kraft- og da aller helst kraft laget på bein som er fulle av marg, vil reparere tarmskader, optimalisere næringsopptaket av maten du spiser og fikse opp i fordøyelsen ved å normalisere magesyreproduksjonen. Er kraften rik på gelatin så har du verdens beste bindevevsbygger og dermed verdens beste antiaging medisin. Innmat bygger opp både store og små kropper innenfra!

2) Egg

Verdens mest allsidige mat. Kan omdannes til den beste frokost, middag eller dessert. Fullverdige proteiner, viktige vitaminer og mineraler, samt fettsyrer, dersom hønsa har spist naturlig mat vel å merke. Altså har du et tilnærmet komplett matemne i et lite vakkert egg! Høner er enkle og takknemlige skapninger å stelle for. Du kan ha høner på toppen av en høyblokk, i bakgården eller i enhver hage, hvor som helst. Så kan du selv bestemme hva den skal spise. Næringsinnholdet i fôret du gir hønene, vil gjenspeiles i egget. Jo bedre drivstoff du gir dem jo bedre næring blir det i egget du skal spise.

3) Feit villfanget fisk

Fisken er også full av tilhørende innmat som også bør fortæres, spis altså hele fisken! Vitaminer, mineraler, proteiner, godt fett – alt i ett! Men du skal vite at kjøtt fra rein og lam er en bedre kilde til omega-3 enn oppdrettslaks. Det er altså ikke ett fett hvilken fisk du velger å spise.

4) Melkesyregjæret frukt og grønnsaker

Her finner man et vell av variasjoner, gode smaker, næringsstoffer og livsglede. Plantenæring inneholder ofte antinæringsstoffer og andre problematiske substanser som hemmer opptak av næringsstoffer ved dets ulike funksjoner. Da kommer melkesyregjæringen inn som en god hjelper. Ofte økes også næringsinnholdet i frukt og grønt som gjæres. I tillegg blir det lettere fordøyelig på grunn av de organiske syrene og melkesyreproduserende bakteriene som hjelper fordøyelsen og næringsopptaket.

5) Smør og annen melkesyregjæret og upasteurisert melkemat

Smør fra beitefôra kyr, det vil si at de har spist gress – og ikke kraftfôr med soya fra Brasil. Om du ikke klarer å finne slikt smør, så velg upasteurisert smør fra AVDEM eller økologisk smør fra Røros Meierier- i tillegg til annen melkesyregjæret og upasteurisert melkemat. Er det vanskelig å skaffe slikt smør, så anbefaler vi i alle fall at du kjøper smør når kyrne går ute og beiter. De fleste kyr har tilgang på en eller annen form for beite i sommerhalvåret, enten innmarksbeite eller utmarksbeite. Da vil kvaliteten og næringsinnholdet i melken være bedre. Et tips er da å kjøpe stort når smøret er best og fryse ned. Smør og annen syrnet melkemat som ikke er avfettet gir deg viktige fettsyrer som er riktig sammensatt, hvilket vil si at fettsyresammensetningen er god. Fett av god kvalitet er svært viktig for opptak av mineraler, fordøying av proteiner- i tillegg til å gi deg rikelige mengder av vitamin A, D og K (smør fra beitefôra kyr). Har du imidlertid dine grunner til å ikke spise melkeprodukter så velg kaldpresset kokosolje, men aller helst animalsk fett som for eksempel smult fra glade og beitefôra gris, rein, strofe eller lam for å få tilgang på godt fett med et naturlig innhold av fettløselige vitaminer,  spesielt i den mørke tiden på året.

Vi ønsker deg lykke til med å spise mer av eller innføre denne sunne næringspotente maten. En livsstilsendring tar tid, så innfør en og en matvare. På sikt blir dette daglige rutiner som går av seg selv, skal du se.

Ta gjerne kontakt med oss om du lurer på noe, eller besøk oss på facebook og følg bloggen vår. Vi gleder oss til å dele mer med deg.

Gry og Ellen