Mange bruker leverkapsler i forbindelse med graviditet, noe også Ellen Cecilie gjorde da hun gikk gravid med barna. Å være småbarnsmamma og gravid kan være slitsom og krevende, men med tilskudd i form av leverkapsler kan man få litt ekstra kraft og energi. I tillegg til anbefalte tilskudd for gravide og ammende er det gunstig å spise rikelig med smør, kokosfett, kefir og fett fra rein/andre gressfora beitedyr, for å sørge for rikelig melkeproduksjon.

Vitaminer som naturlig tilskudd

Noen gravide er bekymret for å bli forgiftet av høye doser vitamin A. Dette er imidlertid ikke en relevant problemstilling ved inntak av Áhppi Rein Lever, som kun inneholder naturlig vitamin A. All forskning som konkluderer med at retinol er farlig i store doser, er basert på studier med kunstig vitamin A. I reinlever forekommer vitaminet i sin naturlige form og som en naturlig del av et matemne. Kroppen håndterer og bruker derfor vitaminet på en helt annen måte enn det kunstige, da det også er andre næringsstoffer i leveren som komplementerer vitamin A.

Du må spise unaturlig store doser lever dersom vitamin A i sin naturlige form skal være et problem. Slik vi tilbyr og anbefaler bruk av vårt kosttilskudd vil det styrke kroppen. Vår anbefalte daglige dose er i tråd med våre helsemyndigheters anbefalte daglig inntak av vitamin A, faktisk noe under. Vitamin A-mangel er et stort problem på verdensbasis og lever fra rein er en fin måte å gi kroppen et naturlig tilskudd av et viktig vitamin i sin aller beste og mest naturlige form.

Lever er en optimal kilde til vitamin A, da den er naturlig og rik på proteiner og vitaminer som fungerer som kontrollfaktor i forbindelse med en eventuell forgiftning relatert til et for høyt inntak. Det viser seg i tillegg at det er helt nødvendig med vitamin A for maksimalt opptak og utnyttelse av vitamin D. Disse vitaminene er synergister, noe som gjør at man oppnår en optimal balanse og det ikke er noen fare for forgiftning. Man må spise enorme mengder lever for å kunne oppleve noe av det denne risikoen relateres til, jfr. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19916051.

Spedbarnsmat med reinleverpulver

Jernrik mat anbefales etter seks måneder og da er reinlever en ypperlig kilde. Å spise Áhppi Rein lever hele veien gjennom svangerskapet kan også sikre rikelig og nærende morsmelk til den nyfødte.

Ellen Cecilie sine barn har alltid fått tørket reinlever i maten som den første maten. Barna har fått et lite dryss leverpulver i buljongen eller over maten. Dette kan man gjøre så snart barnet begynner med fast føde, som et ekstra tillegg til morsmelk.

Forfedrenes mateteknikk

Man kan jo si at det i menneskets historie er relativt nylig at vi har begynt å mate spedbarn med skje. Den industrielle revolusjonen introduserte nye teknikker, og har kanskje gjrot at den mest naturlige måte å spise på er blitt fremmedgjort. Å spise med fingrene kan anses som primitivt, men nyere forskning underbygger de positive aspektene ved å bruke hendene ved måltidene. Både motorisk, og ikke minst for fordøyelsessystemet, som lettere kan oppta næringen.

Våre forfedre måtte riktinok tygge maten før de kunne gi den til små spedbarn. Det er fremdeles naturlig i samisk kultur å gi smakebiter av den maten man selv spiser, til babyen. Da tygges maten til grøtkonsistens og gis med fingrene så babyen får suge den i seg. Det har imidlertid også her blitt mer vanlig i nyere tider å mate babyene med skje.

Ofte blir denne basen blandet med varmt vann, ekstra morsmelk eller buljong/kraft. Over tid kan man tilsette potet, kjøtt, gulrot og brokkoli. Etter hvert som barna blir større og får bedre spisemotorikk, og kan gripe og holde, så får de holde på margbein og kjøttbein. Samiske bestemødre gir den ytterste delen av beinet der leddet sitter, slik at de får venne seg til å tygge og suge på mat, og gir gjerne margen fra bein til barna.

Etter 6 måneder kan man lage litt større porsjoner av f.eks hirsegrøt på en base av buljong eller kraft fra rein. Grøten kan oppbevares i kjøleskap i opptil 2 dager. Praktisk bruk er å ta ut litt og litt om gangen, varme  forsiktig opp, og spe med vann eller morsmelk til ønsket konsistens. Å tilsette en mos av svisker gir flere smaksopplevelser. Til dette det anbefales å blande inn et lite dryss reinleverpulver.