Tusen takk for at du vil gjøre din helse og hverdag bedre ved å få våre beste naturlige kosttilskudd.
Her får du listen over våre favoritter, selvfølgelig basert på ekte mat som kroppen kan forstå og dermed bruke til å bygge seg sterkere og friskere! Vi i Rein Styrke mener at du kan være 100 % velernært på ekte mat, men vi innser at det er vanskelig å få til, vi klarer det heller ikke. Grunner kan være at tiden ikke strekker til eller fordi du mangler overskudd. Vi skeier ut når vi er på reise, i selskaper eller på besøk hos venner. Da kan det være godt å ha med styrkende næringsbomber i form av kosttilskudd, som et supplement til et kosthold som ikke gir nok næring i seg selv.
Vi har tre ulike kategorier av næringstilskudd som sakte, men sikkert vil hjelpe din kropp til å komme i balanse, helt naturlig.
- Urter og adaptogener
- Melkesyregjæret mat og drikke
- Fett og proteiner
Det handler om å gi kroppen tettpakket næring i sin best mulig tilberedte form.
Topp 10 listen over de beste naturlige kosttilskuddene
URTER, PLANTER OG ADAPTOGENER
Vi bruker ulike urter og planter både som mattilskudd og krydder. Her vil vi presenterer spesielt to planter som er klassifisert som adaptogener. Et adaptogen skal hjelpe kroppen å komme i balanse. Det vil øke kroppens allmenne tilpasningsevne og dermed øke motstandskraft. Adaptogener normalisere kroppens funksjoner både direkte og ved lengre tids bruk. Alle adaptogener skal være ufarlige og gir ingen bivirkninger. Her kommer våre to favoritter blant de elleve klassifisere adaptogener.
1) Reinrot / samisk: / latin: Leuzea carthamoides DC
Reinrot regnes som et adaptogen og er noe av det mest styrkende tilskudd Gry Hammer har tatt noen sinne. Det gir henne et energiløft uten at hun helt forstår hvordan. Det ligger nok i karakteren til adaptogener generelt, at de tilpasser seg og går inn og justerer opp og balanserer der det trengs hos den enkelte. Noen responderer bedre på enkelte adaptogener enn andre. Gry har skrevet mye om adaptogener på bloggen sin Fra jord til bord. Du får kjøpt reinrot hos www.bosheimsmarken.no og er derfor et helnorsk og økologisk produkt fra Valdres.
2) Rosenrot / samisk: Gálbberássi / latin: Rhodiola rosea L.
Rosenrot er en av våre topp 3 adaptogener. Rosenrot vokser over hele nordområdene. Naturfolk i arktis levde for det meste av animalsk mat og fett, men høstet roten og brukte den som en av de beste kildene til C-vitamin. Inuittene spiste den både kokt og fersk som en grønnsak. Grunnen til at rosenrot klassifiseres som et adaptogen er at den går inn i cellene og hjelper blant annet i energiprosesser og øker den mentale konsentrasjonen. Rosenrot skal motvirke tretthet, minske hodepine og søvnproblemer, normalisere blodtrykk og blodsukker og øker kroppens motstandskraft mot forkjølelse og influensa. I stressede perioder tar Ellen dette som tinktur-uttrekk. Rosenrot gir lindring i en sliten kropp. Rosenrot tinktur lages ved å tilsette tørket rot i alkoholholdig væske i 3 uker, deretter er det lurt å ta det om morgenen da rosenrot har en oppkvikkende effekt. Du kan kjøpe den både som tinktur og i tablettform i helsekosten.
3) Hagtorn / tindvend / samisk: biikaskáhpi /latinsk: crataegi cuneatae
Hagtorn er ikke et adaptogen, men dette mattilskuddet er hjertestyrkende og bra for blodomløp og musklene generelt i kroppen. Gry sin hjertesyke sønn får dette tilskuddet daglig. Gry har også erfaringer fra eldre medlemmer i familien som har fått normalisert hjerterytmen med dette tilskuddet. Arytmi har da vært problemet. Spør etter crataegus oxyacantha på apoteket. Om de ikke har det på lager så kan det bestilles. Du får også diverse hagtorn-produkter i utenlandske nettbutikker. Snakk med din lege før du begynner å ta tilskuddet.
MELKESYREGJÆRET MAT
Vi mener at det er strålende viktig at man får i seg noe naturlig melkesyregjæret hver eneste dag. På samme måte som det finnes et vell av ulike smaker og varianter av melkesyregjæret mat og drikke, så er smaksløkene og preferansene til både store og små, svært ulike. Det er lurt å ha flere liter ferdig fermentert/melkesyregjærede grønnsaker stående i kjøleskapet som du kan mumse litt på hver eneste dag, og da aller helst i forbindelse med et måltid. Enzymene og de gode bakteriene som dannes ved fermentering gjør underverker for fordøyelsen og da i særdeleshet når vi spiser tungt fordøyelige matvarer som kjøtt, fisk, melkeprodukter og bønner. Det er viktig å ikke spise for mye, men tenk på melkesyregjæret mat som tilbehør, som tyttebær til kjøttkakene, syltet agurk på brødskiven eller som syltet ingefær til sushi. Ved fermentering blir stivelsen og sukkeret i grønnsaker og frukt omdannet til organiske syrer og enklere sukkerarter, ved hjelp av melkesyreproduserende bakterier som finnes i små mengder på alle levende organismer. Surkål, sylteagurk, syltede rødbeter, bulgarsk yoghurt, syltede vinblader, rakfisk, gammelsaltet sei, svensk surstrømning, koreansk kimchi, fil/viili og tjukkmjølk er alle eksempler på melkesyregjæret mat og drikke. Gry har mange oppskrifter på fermentert mat og drikke på bloggen sin som du finner HER! (Lotte: legg inn hyperlink til Grys blogg)
De neste tilskuddene kan med fordel melkesyregjæres sammen med andre grønnsaker, frukt og bær.
4) Kjerringrokk / Åkersnelle / samisk: Gorddet / latin: Equisetum arvense
Kjerringrokk er utrolig fin når man har blærebetennelse. Den gjør all sårheling mer effektiv og støtter bindevev i kroppen ved å styrke det og gjøre det mer elastisk.
Kjerringrokk øker opptak av kalsium og styrker generelt hele kroppen. Fra gammelt av var kjerringrokk ansett som den beste medisin mot tæring/tuberkulose. I dag brukes den mest for å styrke urinveiene. Den vokser vilt over hele landet og kokes i vann i minst 20 minutter for å frigjøre kiselsyren. Noen liker ikke så godt smaken. Vi liker best å drikke te av en blanding av kjerringrokk og brennesle, men noen synes den smaker bedre når karve eller anisfrø får trekke med. Vi plukker den på sitt beste, tørker urten skånsomt i stekeovnen eller i dehydrator og har tilgang på kjerringrokk gjennom hele året, helt gratis.
5) Brennesle / samisk: gáskálas / latin: urtica dioica
Brennesle er den landplanten som inneholder mest magnesium, et mineral de fleste får i seg alt for lite av i vårt moderne kosthold. Magnesium er livsviktig for en hel rekke grunnleggende kroppsfunksjoner og brennesle er en naturlig og god kilde til mineralet. I tillegg inneholder brennesle A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin og K-vitamin i tillegg til flere mineraler som kalsium, kalium og jern. Om våren popper de opp fra jorden som små vakre skudd og i sin mest næringsrike form. Du kan lage te og suppe av brennesle, den kan finhakkes og tilsettes i surdeigen eller melkesyregjæres sammen med grønnsaker som f.eks. i kimchi eller surkål. Vi tørker også brennesle slik at vi har til vinterforråd og som tilskudd i hønsefôret. Ikke minst så skyr insekt og larver brennesle fordi de hater lukten. Et smart naturlig tips er å gjære brennesle i en bøtte vann i 14 dager. Bland ut 1/10 og spray grønnsakshagen eller andre planter som har lett for å bli oppspist.
6) Nyperose / samisk: ruvsu / Latinske navn: Rosa canina, Rosa villosa, Rosa dumalis m.fl.
Nyper plukkes gratis i naturen da nyperosen vokser på viltvoksende busker over hele landet. Nyper har tradisjonelt blitt brukt som medisinplante mot bla. magelidelser og c-vitamin mangel. Du høster nyper gratis i naturen, tørk på lav varme og knus i blenderen. Oppbevar i lufttett og mørk i glassbeholder. Nype er en fin kilde til C-vitaminer og antioksidanter og er et fint tilskudd gjennom vinteren. Den kan også tilsettes brøddeigen, i smoothien, strøs over barnemat og blandes i grøten, men da er det viktig at du renser ut frøene. Knuser du hele frukten vil pulveret inneholde frø som binder seg til mineraler pga antinæringsstoffer og dermed får du sannsynligvis ikke så god effekt av tilskuddet. Rør derfor nypepulver ut i et glass vann og drikk utenom måltider. Da omgår du problematikken med antinæringsstoffer.
Antinæringsstoffer finnes naturlig i frø, korn og belgfrukter og vi nøytraliserer dem alltid ved å bløtlegge, spire eller aller helst melkesyregjære.
FETT OG PROTEINER
Dyr som har beitet fritt gir deg livsviktige fettsyrer som er riktig sammensatt, hvilket vil si at fettsyresammensetningen er god.
Mettet fett av god kvalitet er svært viktig for opptak av mineraler, fordøying av proteiner- i tillegg til å gi deg rikelige mengder av vitamin A, D og K. Eksempler på slikt fett er smør fra beitefôra kyr, utsmeltet talg fra beitefora griser eller marg fra rein (margebein som Ellen spiser ofte). Har du imidlertid dine grunner til å ikke spise melkeprodukter, så velg extra virgin kokosolje, men aller helst animalsk fett som f.eks smult fra glade og beitefôra gris eller talg fra rein, kalv og lam for å få tilgang på godt fett med et naturlig innhold av fettløselige vitaminer, spesielt i den mørke tiden på året.
7) Lever / Vuoivvas
Lever er muligens den mest nærende mat du kan spise, men det er viktig at du velger lever fra friske dyr som har levd i naturlige omgivelser og spist mat som de er ment å spise fra naturens hånd. Mange argumenterer med at lever er skittent fordi det er et avgiftningsorgan. Dette er en seiglivet myte som vi ønsker til livs. Lever fra friske dyr fungerer som et effektivt avgiftningsorgan i tillegg til at den har mange andre livsviktige funksjoner. Det er altså et filter og ikke en oppsamlingsstasjon for giftstoffer. Lever tilbyr et bredt spekter av B-vitaminer. Blant annet folat og B12, A-vitamin, D-vitamin, sink, magnesium, kalsium, selen, kobber hele 18 aminosyrer. Sistnevnte er årsaken til at levertilskudd er høyt verdsatt i treningsmiljøer der målet er å bygge muskelmasse raskt og effektivt. I tillegg til alt dette inneholder lever viktige antioksidanter. I sum så støtter lever din egen lever i sitt avgiftningsarbeide. Vi lager middager med lever, lager leverpostei og spiser lever i kapselform. Alle våre barn svelger kapsler uten problem- også minstemann på 3 år. Vi har som mål å innta lever i en eller annen form 2-3 ganger per uke i snitt, i perioder hver dag. Spesielt når noen virker litt småpjusk, så er vi raskt på pletten med levertilskudd som synes å styrke mer enn noe annet.
8) Smør / Vuodja
Skal du ha det beste smøret så må du kuppe en sæter og bestille hele eller deler av sommerproduksjonen til kyrne. Dette gjør Gry og fryser ned slik at hun har tilgang på superpotent smør gjennom hele året. Smør fra kyr som har gresset på vår- og sommerbeite er proppet med viktig næring i form av gode proteiner, fettstoffer, vitaminer og mineraler. Denne melken er spesielt rik på de fettløselige vitaminene A, D og K. Fettsyresammensetningen på smøret er perfekt for både store og små. Generelt vil vanlig smør være rikere på næring i sommersesongen da mange kyr har tilgang på innmarksbeite, så det kan uansett være lurt å hamstre smør i gressets beste vekstsesong og fryse ned til senere bruk. Økologisk smør er alltid å foretrekke og aller helst upasteurisert fordi denne har større nivåer av vitaminene intakt.
9 + 10) Kraft og Gelatin / Liepma
Å koke beinkraft gir en god kilde til protein. Ferdigkokt kraft inneholder mineraler og gelatin som du kan bruke i all matlaging. Du kan også få tak i kollagen i pulverform. Dette er et fint proteintilskudd som er med på å normalisere magesyreproduksjon og reparerer tarmskader, gjør all mat lettere fordøyelig. Vi opplever at en god langtidskokt kraft tilfører kraft og energi. Barna elsker varm saft i termosen og med en spiseskje gelatin bli den et godt næringstilskudd i tillegg til kosen, solbærtoddyen når nye høyder. Vi kjøper gelatin fra dypvannsfisk fordi vi liker tanken på at den kommer fra villfanget fisk og ikke fra svin som lever triste liv. Du får kjøpt kvalitetsgelatin fra økologiske griser og fra fisk fra ulike nettsteder. Kraftbein får du kjøpt på slakteriet eller hos slakteren for billig penger og kjenner du et jaktlag så får du helt sikkert bein og klauv som du kan koke kraft på.
Aller sist:
Å skape en varig livsstilsendring gjøres over tid. Vi anbefaler å begynne å innføre et og et naturlig kosttilskudd, slik at det blir en vane. Vi vet at du lever et travelt liv og ønsker å gi deg masse inspirasjon til å leve det sunne og naturlige livet som du ønsker.
Ta gjerne kontakt med oss om du lurer på noe, eller besøk oss på facebook og følg bloggen vår. Vi gleder oss til å dele mer med deg.
Vi ønsker deg masse lykke til med å introdusere naturlig kosttilskudd basert på ekte mat inn i dine daglige rutiner.
For deg som vil lese litt om urfolkets tilnærming til mat
Måten våre forfedre valgte å leve og behandle maten på, gjør at vi lever i dag. Urfolk har til alle tider holdt seg friske og velernærte uten livsstilssykdommer som karies, diabetes, kreft eller hjerte- og karsykdommer. De utviklet metoder som gjorde at melkemat og kornmat fint kunne brukes som god næring. Begreper som gluten- eller melkeintoleranser var ukjente helseproblemer! Tradisjonelt behandlet urfolk grønnsaker, bønner og nøtter på en helt annen måte enn vi gjør i dag. De gjæret, saltet, syrnet og spiret for å gjøre disse matemnene optimale ved å nøytralisere skadelige substanser i dem. Urfolk har til alle tider spist hele dyret, verdsatt innmaten og brukt sin erfaringsbaserte kunnskap til å finne ut hva kroppen har best av å spise. Urfolk verden over har spist ren mat som har vokst og levd i sine naturlige omgivelser. Aller viktigst har de valgt å ernære seg nettopp på disse matemnene. Dette handler om erfaringsbasert kunnskap- å videreføre arv, videreføre det gode, det som fungerer for naturen, dyra og for oss.