En kopp buljong

Vi har mye å lære av samisk kultur om bruk av matressursene. Samene drakk tradisjonelt buljong til nærmest alle måltider. Det er veldig smart med tanke på at kraft fra bein inneholder gode mengder næringsstoffer i form av proteiner, enzymer, vitaminer, mineraler og godt fett. Drikker du lite melk så er buljong av langtidskokt kraft en god kilde til både kalsium og magnesium. I tillegg vil buljongen virke som en fordøyelseshjelper, og gjøre det du spiser ved siden av til et mer komplett måltid.

Det er lurt å lære opp barna til å drikke en kopp eller tre med buljong om dagen. Samiske barn lærer å drikke dette hver gang man lager reinkok. Men, hvorfor ikke ha buljong i termosen på skolen? En bedre styrkedrikk midt på dagen kan ikke tenkes. Næringsstoffene bygger muskler og perfeksjonerer tarmhelsen din på en og samme tid – kan det bli bedre?

Gelatin og kraft

Gelatin utvinnes ved å koke svinehud, fiskeskinn eller kraftbein av fisk, fugl, storfe eller vilt lenge nok til at kollagenet trekkes ut. Om du koker/trekker knokler og skinn lenge nok, trekkes kollagenet ut og du sitter igjen med en gelatinrik kraft.

Gelatin er det samme som delvis nedbrutt kollagen. Kollagen er det samme som protein. Kollagen blir også brukt i skjønnhetsindustrien, både innvendig og utvendig i form av kosttilskudd, kremer, sjampo, lipgloss og annet som skal smøres utenpå huden. Man får kjøpt skjønnhetskapsler som markedsføres som vidundermiddel for rynker, og vi betaler enorme summer for dette. Da oppfordrer vi heller til å få tak i lokalprodusert kjøtt og fisk, og koke kraft av restene, og innta på kollagen naturlig gjennom fordøyelsen!

Saken er at gelatin ikke er spesielt dyrt, da det blir foredlet av deler av dyr som kjøttindustrien ellers ville dumpet. Gelatin kan kjøpes i helt vanlige butikker i form av plater eller pulver, og du kan kjøpe økologisk gelatin i hobbybutikker og helsekost.

Gelatin/kollagen er et vidundermiddel som bygger opp alt bindevev i egen kropp, fra innsida. Gelatin er rent protein og selv om aminosyreprofilen ikke er fullstendig, så komplementerer gelatin andre ufullstendige proteinkilder som korn, nøtter, bønner og frø slik at det blir et bedre måltid for kroppen.

Genialt proteintilskudd

Gelatin er det beste og kanskje billigste proteintilskuddet du kan ta om du vil bygge muskler. Ha med deg buljong i treningsstudio neste gang du skal pumpe jern! Har du studentbudsjett, så ring hjem og snakk med mamma eller pappa om de kjenner en jeger som jakter på elg eller hjort. Ring vedkommende og be dem spare beina til deg. Ofte blir de kastet, da de fleste absurd nok bare vil ha muskelkjøttet på et dyr og pælmer delene som virkelig inneholder næring.

Gelatin/kollagen/kraft er ikke noe bare huden trenger, men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin/kollagen/kraft. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Utrolig mange som lever på standard vestlig kosthold har oppblåste mager, allergier og intoleranser som stammer fra mineralmangel og en stressa tarm.

Tips til mat med buljong

Kok kraft på beina og frys ned, så har du anti-aging, muskelstyrkende, fordøyelsesstyrkende og bindevevsreparerende supermat helt gratis, og i langt større doser enn en skjønnhetskapsel eller en kollagenmaske til en helt annen pris. Vi bruker gelatin hovedsaklig i form av kraftsupper, sauser og som base i alt fra pizzasaus til linsegryter og brøddeigen.

Det er likevel en forskjell på gelatin og kraft, selv om det er to sider av samme sak. Gelatin, er uttrekk av kraft, ergo er det rent protein uten alle næringsstoffene du finner i kraft. Visste du at det er i innmaten og beina at den beste næringen ligger og at selve muskelkjøttet har forbausende lite næringsverdi til sammenligning? Derfor er for eksempel får i kål en bra måte å spise kjøtt på, ved at kraften fra beina vil gi solide mengder vitaminer og mineraler sammen med det sunne fettet fra dyret, slik at næringen blir tatt opp i kroppen.

Kraften vil fremme god fordøyelse og i tillegg gi en strålende perfekt aminosyresammensetning. Får i kål er ekte kraftkost for liten og for stor! Alle gravide bør spise masse får i kål om høsten,  det er supermat for både mor og foster. Den lille trenger også kollagen for å bygge en sterk og sunn kropp!

Lag buljong på samisk, tradisjonelt vis

Skaff deg bein fra rein, elg, kalv, okse, fisk, kylling, høner, sau eller lam. Det eneste som ikke er å anbefale er at du koker kraft på er konvensjonelt produsert gris på grunn av tungmetaller som lagres i beina på grunn av dårlig fôr. Kokekjøtt av rein eller kraftbein av okse får du tak i på matbutikken. Vanlige kjøttstykker med bein fra lam og sau er også mulig å bruke for å få god smaksrik buljong. Det er mulig å bestille margebein fra reinslakterier og på den måten få en fettrik kraftig buljong. Da spiser du også margen for seg, eller sparer til andre måltider.

Frossent kokekjøtt legges i kaldt vann og tilsettes eddik, noe som hjelper med å åpne opp porene for å slippe ut mineralene. Kokes opp på vanlig måte og ha i salt etter at det har kokt opp. Så kan du skumme av, eller la det koke så lenge at skummet havner i bunnen, da pleier kjøttet å være mørt nok. Buljongen nytes sammen med kjøttmåltidet som middag, og restene av kjøttet spares til lunsj. Ekstra næringsrik blir buljongen om du også har i margbein, tunge og hjerte i samme gryta. Det er et herremåltid som bare må oppleves.
Kraften som blir til overs er fin til supper og i kjøttretter, men går også an å ha i brøddeigen, da tilsetter du halvt om halvt med vann og kraft.

Om du har lite bein tilgjengelig, så kan du etter å ha spist opp kjøttet la beinrestene koke opp med vann som dekker beinene og litt eddik, og la stå og trekke så lenge du orker. Noen lar det trekke dag og natt i 2-3 døgn. Da har du en “naturell” variant av buljongen. Ønsker du å pimpe den opp med grønnsaker og urter, kan du også gjøre det. La krafta deretter kjøle seg ned og ha over i beholdere og frys ned.

Det finnes mye forskning på kraft/gelatin/kollagen, slik at dette er veldokumentert informasjon som de lærde har omfavnet i moderne tid, men som vanlige mennesker har forstått og benyttet seg av i alle tider. Kraft har dype røtter i folkemedisinen og har tradisjonelt vært en vesentlig kilde til næring.

Kraft har mange helsefordeler!

Her er en oppsummering av helsefordelene ved inntak av kraft:

  • Stimulerer fordøyelsen
  • Reparerer tarmskader
  • Bygger opp alt bindevev i kroppen
  • Er den beste antiaging-mat du kan få
  • Avgifter kroppen
  • Virker søvnfremmende
  • Demper infeksjoner
  • Bygger immunforsvaret
  • Styrker hjertefunksjon