Er innmat trygt og sunt å spise? Innmat var en gang en høyt skattet og verdsatt matkilde. I dag har tradisjonen med å spise innmat dessverre gått i glemmeboken for mange.

Faktisk har mange mennesker aldri spist disse delene av et dyr og synes tanken på å gjøre det er ganske foruroligende. Imidlertid er innmat faktisk svært sunt og næringsrikt for oss mennesker. Denne artikkelen tar en detaljert titt på innmat og deres helseeffekter. Forhåpentligvis blir du motivert til å prioritere innmat i ditt kosthold etter å ha lest den.

Derfor er innmat trygt og sunt å spise

Innmat er sunt og svært næringsrikt. Sammenlignet med muskelkjøtt er innmat rikere på omtrent alle næringsstoffer, inkludert mineraler som fosfor, jern, kobber, magnesium og jod, og B-vitaminer inkludert B1, B2, B6, folsyre og spesielt vitamin B12. Innmat gir høye nivåer av de aller viktigste fettløselige vitaminene A, D, E og K, spesielt hvis dyrene lever ute i sollyset og spiser grønt gress. Den er også rik på gunstige fettsyrer som arakidonsyre, EPA og DHA. Innmat inneholder til og med vitamin C, og leveren er rikere på vitamin C enn epler eller gulrøtter. Selv om du bare legger til små mengder innmat i ordinære kjøttretter, gir du familien din super næring på måter som alle liker og er enkle å konsumere.

Hva er innmat?

Innmat, noen ganger også omtalt som “slakteavfall”, er organene til dyr som mennesker tilbereder og spiser som mat. Den mest konsumerte innmaten kommer fra kyr, gris, lam, geit, kylling og ender.

I dag er de fleste dyr født og avlet opp for muskelkjøttet. Innmaten blir ofte kastet eller brukt til dyrefôr, mens muskelkjøttet vanligvis endrer opp som biff, fileter, grytekjøtt eller det blir malt til kjøttdeig.

Imidlertid spiste jeger-sankere og urfolk ikke bare muskelkjøtt. Våre forfedre spiste også organer som hjerner, tarm og til og med testikler. Organene var faktisk svært høyt verdsatt, og ofte ble disse forbeholdt eldre, gravide og barn fordi de hadde stort behov for ekstra næring.

Innmat er et ypperlig og sunt tilskudd i kostholdet ditt. Det er fordi de er proppfulle av næringsstoffer, særlig vitamin B12 og folat, og de er også en utmerket kilde til jern og protein. Snakk om sunt og næringsrik matemne!

Hva er de forskjellige typene innmat?

De vanligste typene innmat som spises er:

  • Lever: Lever er et renseorgan. Den er et av de mest næringsrike organene og er av mange omtalt som “naturens multivitamin.”
  • Tunge: Tunge er faktisk mer en muskel. Det er et mørt, sunt og velsmakende kjøttstykke på grunn av det høye fettinnholdet.
  • Hjerte: Hjertets rolle er å pumpe blod rundt kroppen. Det ser kanskje ikke ut som spiselig, men det er faktisk magert, sunt og svært velsmakende.
  • Nyrer: Som mennesker har pattedyr to nyrer. Deres rolle er å filtrere avfall og giftstoffer ut av blodet.
  • Brissel: thymuskjertelen og bukspyttkjertelen – vanligvis fra storfe og svin.
  • Mage/vom: De fleste stammer er fra storfe og kan ha en nokså seig tekstur.
  • Marg: Benmarg er en utrolig næringstett mat som inneholder mer vitaminer og mineraler enn kjøtt. Det er særlig rik på vitamin E, B, vitamin-A og kalsium.
  • Hjerne: Hjerne er et av de mest næringsrike organene som finnes i alle dyr. Det skyldes det høye innholdet av DHA som finnes i hjerner. Hjerne er en svært rik kilde til omega-3 fettsyrer. Hjerner er også en god kilde til B12 og viytamin C. Alt dette er viktige næringsstoffer for bl.a. god hjernehelse og vår kognitive funksjon

Innmat er veldig sunt og næringsrikt

Ernæringsprofilen til innmat varierer litt – avhengig av dyrekilden og organtype. Men de fleste organer er ekstremt sunne og næringsrike. Faktisk er de fleste mer næringstette enn muskelkjøtt.

Innmat er spesielt rik på B-vitaminer som vitamin B12 og folat. Den er også rik på mineraler, inkludert jern, magnesium, selen og sink, og viktige fettløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K. Videre er innmat en utmerket proteinkilde.

Sist, men ikke minst, så gir animalsk protein deg alle de ni essensielle aminosyrene som kroppen din trenger for å fungere effektivt. Det er ikke vanskelig å forstå at innmat er svært sunt og næringsrikt for oss og derfor bør prioriteres som en viktig del av kostholdet.

Fordeler med å implementere sunn og næringsrik innmat i kostholdet ditt

Å spise sunn innmat har flere fordeler fordi:

  1. Utmerket jernkilde: Kjøtt, innmat og særlig lever inneholder hemjern som er svært biotilgjengelig for opptak og forbruk. Det betyr at det absorberes bedre av kroppen og har bedre biotilgjengelighet enn ikke-hemejern fra vegetabilsk mat.
  2. Innmat holder deg mett lenger: Mange studier har vist at matemner med høyt proteininnhold kan redusere appetitten og øke følelsen av metthet. De kan også fremme vekttap ved å øke stoffskiftet.
  3. Kan bidra til å opprettholde muskelmasse: Innmat er en kilde til protein av høy kvalitet. Det er viktig for å bygge og beholde muskelmasse.
  4. Stor kilde til kolin: Innmat er blant verdens beste kilder til kolin. Kolin er et viktig næringsstoff for hjerne-, muskel- og leverhelse som mange av oss ikke får nok av.
  5. Billigere mat og redusert avfall: Innmat er ikke et populært stykke av dyret så du kan ofte få det til en billig pris. Ikke bare er det sunt og næringsrikt å spise disse delene av dyret, men det reduserer også matsvinn.

Øker innmat kolesterolet?

Innmat er rikt på kolesterol, uavhengig av dyrekilde. Mange forbinder kolesterol med tette arterier, medisiner og hjertesykdommer.

Kolesterol produseres imidlertid av leveren din som regulerer kroppens kolesterolproduksjon i henhold til kolesterolinntaket ditt. Så når du spiser kolesterolrik mat, reagerer leveren din ved å produsere mindre. Derfor har mat med høyt kolesterol bare en liten effekt på det totale kolesterolnivået i blodet. I tillegg har mengden kolesterol fra maten en liten, om noen, innvirkning på risikoen for hjertesykdom.

Kolesterol er livsviktig

Kolesterol er et helt eget stoff som er så viktig for kroppen på så mange måter at leveren alltid produsererer store mengder av det. Får vi i oss lite kolesterol fra maten, så øker leveren produksjonen slik at vi har nok. Mennesker født uten tilstrekkelig kolesterolproduksjon, dør unge, eller lever et liv med mye sykdom. Kolesterol er en viktig bestanddel i nerveceller.  Det er også utgangspunktet for blant annet D-vitamin og kjønnshormoner som østrogen og testosteron. Det er færre som tror at stoffet kolesterol i seg selv er skadelig, enn det er person som tror mettet fett er skadelig. Forvirring har oppstått fordi lipoproteiner blir kalt kolesterol da de blant annet frakter kolesterol.

En nylig analyse så på 40 potensielle studier om kolesterolforbruk og helserisiko i kosten. Den konkluderte med at kolesterol i kosten ikke var signifikant knyttet til verken hjertesykdom eller hjerneslag hos friske voksne.

Likevel ser det ut til å være en undergruppe av individer – omtrent 30% av befolkningen – som er følsomme overfor kolesterol i kosten. For disse menneskene kan inntak av kolesterolrik mat føre til en økning i total kolesterol.

Vi vet at det er sunt, men er det trygt å spise innmat?

Det er ikke farlig med å innlemme innmat i kostholdet ditt. Når det er sagt, så kan noen mennesker være mer sårbare for høyt inntak og trenger å begrense forbruket sitt noe uansett hvor sunt og næringsrikt det antas å være.

Mennesker med gikt 

Gikt er en vanlig type leddgikt. Det er forårsaket av høye nivåer av urinsyre i blodet, noe som får leddene til å bli hovne og ømme. Puriner i dietten danner urinsyre i kroppen. Innmat inneholder en del puriner, så det er viktig å spise disse matvarene i moderasjon hvis du har gikt.

Gravide kvinner bør kartlegge inntaket sitt

Innmat, og særlig lever, er rike kilder til vitamin A. Under graviditeten spiller vitamin A en viktig rolle i fostrets vekst og utvikling.

En studie rapporterte at gravide mødre som spiser mer enn 10 000 IE vitamin A per dag fra mat har en 80% høyere risiko for å få et barn med en fødselsskade, sammenlignet med mødre som bruker 5000 IE eller mindre per dag. Derfor er det viktig å overvåke inntaket av innmat under graviditeten, spesielt hvis du tar kosttilskudd som inneholder vitamin A.

Det er verdt å merke seg at all forskning som er gjort på vitamin A der konklusjonen er at retinol er farlig, er gjort på kunstig vitamin A. Da har man heller ikke kontrollfaktorer som vitamin D som vil forhindre slik forgiftning. Lever inneholder vitamin D og vitamin E som begge kontrollerer hverandres giftighet. Du kan altså ta betydelig høyere doser av vitaminene sammen enn om du bruker bare ett av dem.

Å utvikle en smak for sunn innmat

Innmat blir stadig mer populært i fine restauranter på grunn av deres sterke og unike smaker. Da det kan ta litt tid å utvikle en god smak for innmat. Derfor kan det være lurt å starte med organene som smaker mildest, nemlig tunge og hjerte. Du kan også prøve å male opp lever og nyrer og kombinere dem med kjøttdeig fra storfe eller svin i retter som Pasta Bolognese. Sunt, næringsrikt og veldig, veldig godt!

Alternativt kan du legge dem til i en langtidskokt gryte med annet sunt og næringsrikt kjøtt. Det er fordi dette kan hjelpe deg med å gradvis utvikle en god smakssans for disse litt sterkere og uvante smakene.

Fremfor alt er innmat en rik kilde til mange vitaminer og mineraler som det kan være vanskelig å få tak i fra andre matvarer. Så dersom du er glad i å spise kjøtt kan det lønne seg å erstatte noe muskelkjøtt med sunn innmat. Ikke bare vil det gi deg litt ekstra ernæring, men det vil også lette på lommeboken, være mer bærekraftig og dermed også til fordel for miljøet.

Innmat er veldig sunt og næringsrikt og her er de viktigste næringsstoffene i innmat

CoQ10

Dette er et enzym som fungerer som en antioksidant i kroppen. Uttrykket “antioksidanter” har blitt litt av et moteord, men de er viktige for vår levetid og velvære. Det er fordi antioksidanter arbeider for å bli kvitt oksidativt stress i kroppen. CoQ10 er tilstede i nesten hvilken som helst celle i kroppen vår. Spesielt hjelper CoQ10-cellene med å konvertere energien som vi tar inn fra karbohydrater i maten til adenosinmonofosfat (ATP). ATP er energiformen som cellene våre normalt bruker for å utføre ulike og viktige funksjoner i kroppene våre. Disse funksjonene inkluderer blant annet muskelfunksjon, beinfunksjon, nevrologiske prosesser og en sunn metabolisme. I tillegg er CoQ10 en kraftig antioksidant som beskytter cellene våre mot potensielle skader av frie radikaler. Det betyr at når frie radikaler er i overvekt i kroppen, kan de føre til oksidativ skade på cellene.

Luftforurensning, dårlig matvalg, følelsesmessig stress – alt frigjør forbindelser i kroppen som resulterer i frie radikaler i blodstrømmen. Det betyr at ved å ha et høyere antall antioksidanter i kroppen, så er vi bedre i stand til å opprettholde en god cellehelse og et ungdommelig utseende på grunn av bedre cellefunksjon. Oksidativt stress er med andre ord det som forårsaker cellealdring, og cellealdring er direkte relatert til hvor “ung” du ser ut.

CoQ10 er derfor en av kroppens nødvendige antioksidanter for god hjertehelse. Og du finner en svært mye av dette i innmat – spesielt i hjertet.

Kolin

Når du ser dette ordet, så tenk én ting: hjernens funksjon. Kolin er en aminosyre som hjelper kroppen til å bygge synapser mellom hjernecellene. Dette betyr at den bokstavelig talt forbinder hjernecellens kommunikasjonssentre for å snakke mer effektivt sammen. Kolin er også en del av nevrotransmitteren acetylkolin.

Acetylkolin er ansvarlig for overføring av informasjon mellom hjerneceller, så hvis du har nok av det fungerer du sannsynligvis i en superfokusert tilstand.

Du merker om kroppen din skaper mer acetylkolin etter hvor produktiv du blir. Og når du kombinerer fordelene med kolin i seg selv med fordelene med acetylkolin som nevrotransmitter, vil du føle deg ustoppelig. Inntak av kolin betyr at du skaper en bedre infrastruktur for kommunikasjon mellom hjerneceller (i synapsene), samt frigjør et hormon som gjør deg mer fokusert på oppgaven.

Innmat, sammen med eggeplommer, har en av de høyeste konsentrasjonene av naturlig kolin i seg. Så når du spiser innmat så mater du bokstavelig talt hjernefunksjonen din.

Vitamin D

Dette vitaminet er også kjent som solvitaminet. Dette skyldes sannsynligvis at leveren aktiverer vitamin D (3) når huden din blir utsatt for sol. Du kan også få vitamin D fra innmat. Innmat er nemlig en av de få matkildene som er rik på vitamin D. De inneholder dessuten hele spekteret av fettløselige vitamin A, D og K2, samt B-vitaminer, mineraler og næringsstoffer som ikke finnes i andre matvarer.

Å ha nok D-inntak er avgjørende for produksjonen av serotonin (det “lykkelige hormonet”), men det er også veldig gunstig for optimal søvn. Og med mange nordmenn som mangler vitamin D spesielt i vinterhalvåret, så kan dette være en viktig årsak til hvorfor så mange av oss sliter med nattesøvnen.

Aminosyrer

Aminosyrer er byggesteinene i proteiner og peptider. Noen av disse kan kroppen lage selv, mens de essensielle må vi altså få tilført via kostholdet.

Det finnes 20 ulike aminosyrer, hvorav 9 er essensielle. Det betyr at en må få dem tilført via maten og at kroppen ikke klarer å syntetisere dem selv. Du trenger dermed alle aminosyrene for at du skal kunne bygge alle proteinene kroppen trenger.

Hvis du er flink til å sikre deg flere av dem, spesielt forgrenede aminosyrer (BCAA), er du mer tilbøyelig for å fylle på kroppens brukte proteiner. Personer med mye BCAA i kostholdet har en tendens til å komme seg raskere etter treningsøktene, føle mindre muskelsårhet og stølhet, forhindre muskelsvinn og til og med bidra til å forbedre leverhelsen.

Alt kjøtt du spiser har aminosyrer og protein i seg, men innmat har en høyere aminosyrekonsentrasjon enn vanlig muskelkjøtt. Når det gjelder typen aminosyrer så er BCAA i en form som er enklere for kroppen å ta opp og gjøre bruk av. Det er derfor disse et populært supplement i butikkene.

Vitamin B12

Vitamin B12 er viktig for cellenes funksjon. Det er fordi det gir energi til cellene våre som en viktig del av metyleringssyklusen for ATP-produksjon. For lite B12 i kroppen resulterer i anemi.

Det finnes flere forskjellige typer vitamin B12, men de to vanligste er:

  • Cyanokobalamin: Dette er den syntetiske versjonen du ser i de fleste kosttilskudd.
  • Metylkobalamin: Dette er den naturlig forekommende, biotilgjengelige versjonen av vitamin B12

Vil du gjette hvilken variant av disse to det finnes rikelig av i innmat? Ikke bare er det overflod av metylkobalamin i innmat. Det er enda mer av dette i innmat sammenlignet med andre stykker sunt, rødt kjøtt.

Omega-3

Disse flerumettede fettstoffene har vært et buzzord i flere år nå. Men hva er egentlig omega-3?

Å ha et forhold med omega-3 og omega-6 som er så nær 1: 1 som mulig, har vist seg å forbedre mange helsemarkører, inkludert hjerte- og hjernefunksjon.

Omega-3 er en betegnelse på flere fettsyrer som er essensielle (livsnødvendige). Det vil si at kroppen vår ikke kan lage disse selv, men må få tilført det gjennom maten vi spiser eller fra kosttilskudd. De viktigste omega-3 fettsyrene er EPA og DHA som finnes i animalske og marine arter og ALA som er vegetabilsk.

Det finnes atskillig mer Omega-3 i gressfôrede dyr, villfanget fisk og viltkjøtt enn hos konvensjonelle oppdrettsdyr. Dette kan skyldes økt stress og ugunstig diett fra fabrikk og oppdretter. Når det gjelder innmat, så har du sannsynligvis gjettet riktig: det er enda mer omega-3 i denne enn det er i muskelkjøttet til noe dyr. Legg det derfor til i listen over antiinflammatoriske fordeler med å sikre seg sunn og næringsrik innmat.

Vitamin A

Vitamin A kan ikke lages av menneskekroppen og må derfor sikres via kostholdet. Dette vitaminet er viktig for et normalt godt syn, sunn hud og for å hjelpe deg med å bekjempe infeksjoner. Vitamin A kalles noen ganger også for retinol.

Matvarer som inneholder vitamin A inkluderer lever, melk, egg og fiskeleveroljer. Et annet stoff kalt betakaroten (som finnes i grønne blader og oransje/gule grønnsaker og frukt) kan også omdannes av kroppen din til vitamin A.

Milde former for vitamin A-mangel kan vanligvis behandles uten langvarige problemer. Vitamin A-mangel er mye mer vanlig i lavinntektsland hvor den ofte er veldig alvorlig og kan føre til tap av syn og til og med død.

Vitaminet oppfører seg som en antioksidant i kroppen og spiller en avgjørende rolle i immunhelse og hjernefunksjon. Utover alt dette er vitaminet også nødvendig for optimal hjerte-, nyre- og lungefunksjon. Du finner rikelig av vitamin A i innmaten til gressfôrede dyr.

Innmat er med andre ord svært sunt, næringsrikt og trygt å spise, og bør derfor prioriteres som en naturlig del av kostholdet.

Tips for å spise mer sunn og næringsrik innmat i hverdagen

Det finnes egentlig ingen “metode” for å spise mer sunn innmat annet enn å prioritere og teste det som en del av ditt ordinære kosthold. Men et tips kan være å søke opp ulike oppskrifter på nett, for så å teste de ut i tur og orden.

Du kan prøve å ha i hakket lever i kjøttdeigen til fredagens taco. Sunt, næringsrikt og kjempegodt. Eller hva med å lage en deilig gryterett med kjøtt og langtidskokt kraft/buljong med margbein? Blodpannekaker er en soleklar favoritt hos barn, og mange mener de smaker som sjokoladepannekaker når de toppes med litt sukker. Stekt lever i fløtesaus er også en favoritt hos mange. Ta derfor utfordringen, test ut og lær deg å like nye smaker.

Men så er det jo ikke alle som har tilgang til fersk (eller fryst) innmat – hverken hos sin lokale kjøpmann eller via bondens marked.

Da er Áhppi Rein Lever et utmerket alternativ! Bruk kapslene som et kosttilskudd, eller øk næringsverdien på barnematen ved å blande innholdet fra kapslene i barnets Pasta Bolognese, bløtkokte egg eller i hjemmelagde knekkebrød. Kun fantasien setter grenser!

Kilder:

(1) Naheem, Z. (2010). Vitamin D deficiency — an ignored epidemic. International Journal of Health Science. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068797/

(2) Van De Walle, G. (2018), 5 proven benefits of BCAAs (branched-chain amino acids). Healthline. Retrieved from: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-bcaa

(3) Ponchon, G., Kennan, A. L., DeLUca, H. F. (1969). “Activation” of vitamin D by the liver. The Journal of Clinical Investigation. doi: 10.1172/JCI106168

(4) s.201-202 i boka Helt Naturlig mat og trening, Pål Jåbekk (2013), Renessanse Forlag