Bidos kalles ofte for samisk nasjonalrett og her skal du få en smaksrik og kjempegod oppskrift fra Ellens farmor.

Vi kaller den for Áhku biđus, bestemors bidos, altså min farmor sin oppskrift, og det uttales bithus (som i engelsk th). Bidos er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og lite vann. Den kan kalles samenes nasjonalrett og benyttes som festmat til store tilstelninger og selskap. Bidos blir typisk servert i bryllup, barnedåp, konfirmasjon etc. og særlig på vinteren etter vintersslakt. I oppskriften brukes det som regel ekstra fett fra nyretalg for å gi god smak.
Oppskriften er glutenfri.

Bidos er en samisk nasjonalrett vi er stolte av

Til grunnleggeren av Rein Styrke, Ellen Cecilie, og mannen Anders Nils N. Buljo, sitt bryllup i 2017 ble det kokt omtrent 800 liter Bidos og omtrent 25 rein ble slaktet. Dette var beregnet til ca. 2000 inviterte gjester og en feiring som skulle vare i to dager. Det er ganske vanlig å gifte seg i påsken. Det er en samisk høytid for å møtes med slekt og venner. Da har man tid til å holde barnedåp, konfirmasjon og bryllup før vårflyttingen med reinflokken starter fra vinterbeitene. Synes du det er fint å kunne oppleve litt av samenes rike tradisjoner? Da må du gjerne se en liten film fra dette bryllupet her.

Dette trenger du for å lage den samiske nasjonalretten Bidos:

Denne oppskriften holder til ca. 5-6 personer.

 • 1 kg reinkjøtt
 • Litt talg (etter ønske). Man er ikke nødt til å tilsette dette, men talgen gir noe ekstra aroma og god smak i bidusen
 • ca 1,3 liter vann
 • ca 1,2 dl mel (velg jyttemel for glutenfri variant)
 • 4-5 stk poteter
 • 2-3 stk gulrøtter
 • salt og pepper etter smak

Nå er de helsemessige fordelene ved å spise reinkjøtt for første gang påvist. Les mer i denne spennende artikkelen her. 

Slik lager du Bidus – samenes nasjonalrett:

 1. Bland kjøttet sammen med melet slik at kjøttet blir rosa, tilsett kaldt vann og talgbitene.
 2. Kok opp under omrøring og la det småkoke i ca 15-20 min.
 3. Tilsett gulrøtter i ringer/terninger og la gryta småkoke i ca 10 min.
 4. Tilsett poteter (vanlig størrelse) delt i 4 og la det småkoke til potetene er ferdig, ca 15-20 min.
 5. Smak til med salt, og bittelitt pepper (Ellen bruker det ikke).
 6. La det stå i 5 – 10 min før servering.
 7. Serveres i dype tallerkner og spises med skje.
 8. Tilbehør er søtt brød med smør.

Bidosen får sin autentiske smak ved å bruke godt kjøtt og reinfett. Kjøttet kan du f.eks skave fra bog eller fra steka. Rullet reinstek finner du i velassorterte matbutikker som kan kuttes i biter. Ta gjerne med senene som er rundt kjøttet for ekstra næring, dette trenger du ikke å sitte å tygge på, men ta ut av gryta før servering. Hvis du trykker på bildet kan du se hvordan Ellen lager bidosen, den er ca 1,5 minutter lang.

Bidos laging video

Tips 1: Bruk buljong/kraft istedenfor vann!
Tips 2: Bidosen blir ekstra god når du varmer den opp dagen etter. Bare husk å tilsett litt vann før oppvarming. Denne retten kan også fryses.

Om du ønsker å gjøre retten enda mer næringsrik for dine barn, kan du fint strø over 1-2 kapsler med Áhppi Rein Lever over den ferdige suppen. Dette er et fint tips dersom barna ikke klarer å svelge kapsler og du kan berike supper, smoothie og gryteretter ved å gjøre nettopp dette.

Buljong – en samisk matskatt proppfull av næring

Vi har mye å lære av samisk kultur om bruk av matressursene. Samene drakk tradisjonelt buljong til nærmest alle måltider. Det er veldig smart med tanke på at kraft fra bein inneholder gode mengder næringsstoffer i form av proteiner, enzymer, vitaminer, mineraler og godt fett. Drikker du lite melk så er buljong av langtidskokt kraft en god kilde til både kalsium og magnesium. I tillegg vil buljongen virke som en fordøyelseshjelper, og gjøre det du spiser ved siden av til et mer komplett måltid.